Galaxy Y Pro este unul dintre cele mai accesibile smartphone-uri cu tastatura QWERTY. Telefonul are un design frumos, este usor si este placut de tinut in mana. Am primit Galaxy Y Pro de culoare alba, telefonul fiind disponibil si negru sau gri. Dimensiunile aparatului sunt de 110,8 x 63,5 x 11,5 mm si are o greutate de 108,6 grame.

Design

Pe prima jumatate a partii frontale avem difuzorul, senzorul de proximitate si ecranul cu o diagonala de 2,6 inch (6,6 cm). In cea de-a doua jumatate, sunt pozitionate patru butoane butoane: "meniu", "home", "inapoi", cautare, in mijloc trackpad-ul, iar sub acestea, tastatura QWERTY (37 de taste).

Pe partea din spate gasim difuzorul si obiectivul camerei foto. Pe marginea din stanga avem butoanele de volum, iar pe cea din dreapta butonul pentru pornire, resetare si blocare. Pe maginea de sus este amplasata mufa de 3,5 mm pentru casti. Microfonul si conectorul microUSB sunt pozitionate pe marginea de jos.


Interfata si aplicatii

Interfata are in partea dreapta o bara verticala pentru accesarea rapida mesajelor, contactelor si a functiei de apel. Bara este vizibila pe home si in directorul cu aplicatii. Accesarea aplicatiilor se face prin pictograma din dreapta sus de pe ecranul principal (sub ceas). Pentru afisarea ultimele aplicatii accesate se tine apasata cateva secunde tasta "home".

Am gasit deja instalate pe telefon mai multe aplicatii: Facebook, Google Search, Twitter, Gmail, YouTube, Google Maps, Picasa, Google Talk etc. Un avantaj il reprezinta numarul mare de aplicatii disponibile in Google Play. Pentru instalarea aplicatiilor cardul microSD este o necesitate, avand in vedere spatiul de stocare modest de 160 MB.

Am testat conectarea la Internet prin conexiunea Wi-Fi. Ecranul este destul de mic (2,6 inch) pentru o vizualizare mai detaliata a paginilor web. Telefonul vine cu browserul web Android preinstalat. Internetul poate fi accesat si prin 3G, conexiune ce poate fi partajata cu ajutorul functiei "Hotspot portabil Wi-Fi".

Galaxy Y Pro are instalat sistemul de operare Android 2.3 Gingerbread.


Camera foto

Am testat camera foto afara, pe timp de zi si timp innorat. Fotografiile nu sunt extraordinare, insa destul de bune pentru rezolutia modesta de 3,2 megapixeli. Camera Galaxy Y Pro poate surprinde imagini cu o rezolutie maxima de 2048 x 1536 pixeli.

Aplicatia pentru camera este usor de folosit, butoanele fiind dispuse vertical pe ecran in stanga si in dreapta. In partea de sus sunt afisate mai multe setari: rezolutia, tip expunere, numarul fotografiilor ramase, in functie de spatiul ramas liber, si modul de stocare. Pentru zoom-in/zoom-out (marire/micsorare) se folosesc butoanele pentru volum.

In partea stanga, de sus in jos, am gasit un buton pentru schimbarea modului de fotografiere, unul pentru alegerea tipul de scena, unul pentru reglarea valorii de expunere si ultimul pentru setarile camerei. In partea dreapta, primul buton de sus schimba din modul foto in cel video, cel din mijloc este pentru declansarea camerei, iar cel de jos pentru vizualizarea ultimei fotografii.Video

Daca fotografiile au o calitate acceptabila pentru un model entry-level, clipurile video sunt modeste. Camera poate face inregistrari in format MP4 la o rezolutie de 320 x 240 pixeli la o frecventa de aproximativ 24 de cadre pe secunda.

Inregistrarile se fac cu aceeasi aplicatie, prin comutarea in modul video cu ajutorul butonului din partea dreapta sus. Pe bara de sus este afisata rezolutia in partea stanga sus, iar in dreapta jos timpul disponibil in functie spatiul ramas pe cardul microSD.

Am testat camera ziua in conditii de cer innorat:

http://youtu.be/KYVEt_Mmnuc

Hardware

Galaxy Y Pro are o configuratie hardware destul de modesta, insa pe masura unui smartphone ieftin. Telefonul este echipat cu un procesor single-core cu frecventa de 832 MHz.

Spatiul de stocare este foarte mic, de doar 160 MB, insa poate fi extins, cu ajutorul slotului microSD, cu un card de pana la 32 GB.

Galaxy Y Pro are o baterie Li-Ion cu o capacitate de 1200 mAh. Terminalul are conectivitate 3G (HSDPA, 7.2 Mbps), Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 3.0 (A2DP), Wi-Fi hotspot si microUSB 2.0.

Concurenta

Galaxy Y Pro mai are concurenti pe segmentul smartphone-urilor QWERTY cu ecran tactil. Am gasit HTC ChaCha, Nokia Asha 302 si Alcatel One Touch 916. Alcatel One Touch 916, un model asemanator ca specificatii si pret, are o baterie cu o capacitate mai mare (1500 mAh) si este putin mai nou.

HTC ChaCha, lansat cu jumatate de an inainte de Galaxy Y Pro, are un ecran cu o rezolutie mai mare (480 x 320 pixeli) si o camera mai buna de 5 MP ce poate filma HD 720p, insa pretul este mai mare cu aproape 250 lei. Nokia Asha 302, lansat de finlandezi in primavara anului trecut, are un procesor mai rapid (1 GHz) si o baterie cu o capacitate putin mai mare (1320 mAh) si este si putin mai ieftin cu aproximativ 150 lei.

Concluzii

Galaxy Y Pro este una dintre cele mai bune alegeri pentru cei care prefera telefoanele cu tastatura QWERTY. In plus, telefonul are si ecran tactil, functie ce face mai facila navigarea. Un alt plus este design-ul, telefonul fiind usor de tinut si placut la atingere.

Smartphone-ul are o versiune cam veche a sistemului de operare: Android 2.3 Gingerbread. Cu toate acestea, putem instala sute de aplicatii. Camera are o rezolutie modesta de 3,15 MP, aspect se remarca in special la inregistrarile video.

Plusuri

  • tastatura QWERTY
  • design interesant
  • pret mic

Minusuri

  • camera foto cu rezolutie mica
  • versiune veche a sistemului de operare