Banala răceală sau nedorita gripă sunt două dintre cele mai frecvente boli, peste care, cel puțin o dată-n viață, am trecut toți. Deși îmbolnăvirile sunt mai dese în sezonul rece, imunitatea noastră poate primi o lovitură grea, în orice moment al anului, indiferent de temperatura de afară. Dacă vrei să afli cum poți să te protejezi împotriva răcelii și a gripei, citește sfaturile de mai jos. Sunt pline de informații utile care ajută la prevenție! Ești gata să începem?

Dezinfectează suprafețele des folosite

Virusurile „vinovate” de simptomele răcelii și gripei pot supraviețui pe suprafețe diverse:

Metal

Plastic

Țesături

Sticlă

Aplică, deci, soluții dezinfectante cu ajutorul unei lavete din microfibră pe suprafețele utilizate frecvent - blaturi de lucru, birouri, tastaturi, mânere etc. Astfel, vei reduce drastic riscul expunerii la virusuri care te pot îmbolnăvi.

Împrietenește-te cu aliatul imunității - zincul!

Deficiența de zinc poate încetini răspunsul imunitar al organismului. Un studiu recent sugerează că un consum suplimentar de zinc poate reduce durata răcelilor obișnuite cu aproximativ 33%. Participanții la studiu au primit între 80 și 207 miligrame de zinc pe zi. Zincul este un micronutrient care se găsește în carne, pește și nuci, așa că include aceste alimente în dieta ta și vei avea doar de câștigat!

Dormi cel puțin șase ore pe noapte

Lipsa odihnei poate avea repercusiuni asupra sănătății tale. Atunci când organismul nu primește destul timp de refacere, sistemul imunitar nu se încarcă suficient pentru a putea ține piept unei infecții. Din acest motiv, somnul este foarte important în prevenția gripei și a răcelii. Unde mai pui că orele de somn dictează și temperamentul, ajută la combaterea stresului, îmbunătățesc memoria… Mai ai nevoie de argumente ca să îți oferi odihnă binemeritată noapte de noapte?

Consumă alimente sănătoase

Știai că secretul împotriva gripei și răcelii este alimentația sănătoasă? Specialiștii recomandă să faci un obicei din consumul de proteine, fibre, fructe și legume. Nu privi acest sfat ca pe un îndemn la dietă! O alimentație echilibrată nu este sinonimă cu lipsa gustului sau a plăcerii în mâncare. Natura îți pune la dispoziție un arsenal de vitamine, minerale și substanțe nutritive din care te poți înfrupta cu poftă - profită de toate beneficiile lor!

Zâmbește!

Oricât de inutil ar părea la prima vedere, află că un simplu zâmbet îți poate suplimenta imunitatea! Starea de bine indusă creierului atunci când mușchii feței se contractă din bucurie crește producția de endorfină, hormonul fericirii! Astfel, sistemul imunitar devine mai puternic și poate lupta cu apariția infecțiilor care pot cauza răceli sau gripe.

Vaccinează-te!

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, în privința vaccinului antigripal, este ca acesta să fie administrat după primele șase luni de viață, anual. Pentru o eficiență crescută, vaccinul împotriva gripei trebuie făcut înainte de începerea perioadei de gripă sezonieră (septembrie-octombrie). Deși vaccinul antigripal nu are o eficiență dovedită de 100%, el scade posibilitatea infectării, dar și a complicațiilor.

Renunță la fumat

Poate că nu știai, dar fumătorii sunt mai expuși virusurilor responsabile de gripe și răceli decât ceilalți oameni. Diverse studii clinice au demonstrat că dependenții de tutun au un răspuns imunitar exagerat. În caz că aveai nevoie de o motivație în plus ca să renunți la fumat, să știi că după ultima țigară fumată, nicotina se elimină din organism după aproximativ 48 de ore. Te despart doar două zile de un sistem imunitar mai bun, așa că nu mai sta pe gânduri!

    Iată că inevitabilele gripe și răceli pot fi ținute la distanță doar cu ajutorul câtorva sfaturi ușor de pus în practică! Nu uita, mens sana in corpore sano, așa că ai grijă atât de corpul, cât și de mintea ta!

Share articol: