Spre deosebire de rășinoase, lemnul de esență tare deține avantajul că, la un volum asemănător, va degaja mai multă căldură în procesul de ardere. Bineînțeles, tentația de cumpărare este mare având în vedere că rășinoasele precum bradul, pinul sau molidul sunt considerabil mai ieftine decât lemnul de esență tare, dar vă garantăm că acest avantaj este unul fals, deoarece cu timpul, vă veți trezi cu un șemineu sau cu o soba zalau care nu mai respectă standardele inițiale de funcționare și care, va da rateuri din punct de vedere al randamentului. În schimb, pentru că rășinoasele ard foarte repede și degajă o temperatură înaltă, într-un interval scurt de timp, acestea sunt perfecte în procesul de aprindere al focului în șemineu.

Un alt aspect de luat în considerare, dacă ne dorim ca șemineul nostru să funcționeze la cele mai înalte standarde de performanță pentru o perioadă îndelungată de timp, se referă la evitarea folosirii lemnului ud care va scădea automat din proprietățile calorice. În acest caz, o mare parte din energia calorică se va irosi în procesul de evaporare al apei și nu în cel de încălzire propriu-zis. Vaporii de apă scad temperatura de ardere și contribuie la formarea funinginii, care se acumulează și va căptuși nedorit cu un strat gros, pereții camerei de ardere, ceramica, țevile sau inclusiv un cos de fum zalau.

În această situație, când se ard în permanență lemne ude, putem vorbi de o exploatare deficitară, care în timp, va atrage după sine o serie de probleme considerabile, defecțiuni ale unor părți consumabile a focarelor (ex: grătar, șamota), determinând chiar și pericolul unor incendii cauzate de autoaprinderea sistemelor de evacuare.

Pe scurt, înainte de a achizitiona lemne de foc, ține cont că lemnul trebuie sa fie de esență tare, să fie uscat și stocat la adăpost de intemperii, astfel vei obține o putere calorică ridicată, un randament crescut, o sticlă mai curată, un șemineu mai ușor de întreținut și cu durată lungă de viață. Așadar, indiferent de alegerea ta, Pefoc.ro îți va sta la dispoziție prin specialiștii săi, cu produse și soluții diversificate din universul termicelor neconvenționale (șeminee, sobe sau focare pe lemn, gaz, electrice sau pe peleți) alături de sfaturi avizate și informații complete care să te ajute în alegerea soluției de încălzire potrivite pentru căminul și confortul în deplină siguranță a familiei tale.