Bucătăria este un spațiu cu totul special, iar în afară de modul în care este utilată, sunt importante și celelalte detalii care țin de partea estetică. O bucătărie trebuie să fie în egală măsură și practică, dar să și confere un ambient plăcut pentru servirea mesei în compania familiei și a prietenilor.

Un element de bază pentru crearea acestui ambient este pardoseala bucătăriei, care trebuie să arate bine dar, în același timp, să fie și rezistentă, să se curețe ușor, și să nu fie alunecoasă.

Din fericire există o serie de materiale care pot conferi unei pardoseli aceste calități, iar în cele ce urmează ți le vom prezenta pe cele mai des folosite.

1. Pardoseala placată cu gresie

Gresia este materialul preferat de majoritatea românilor pentru bucătărie. Principalul avantaj al gresiei este faptul că poți alege dintr-o multitudine de modele, culori și dimensiuni.

Totodată, gresia este rezistentă, nu se uzează în timp, iar gospodinele apreciază în mod deosebit că se curăța extrem de ușor. Nu e nevoie decât de puțin detergent și de o cârpă umedă sau un mop, pentru ca orice pată să dispară. Secretul pentru ca o pardoseală de gresie să poată fi ușor întreținută este ca spațiul dintre plăci să fie cât mai mic, iar chitul folosit să aibă o culoare mai închisă, pentru a fi mai „rezistent” la murdărie.

2. Pardoseala din beton

Vorbim și în acest caz de un material durabil în timp și foarte rezistent, ideal pentru o bucătărie aglomerată, cu activitate intensă. Materialele necesare pentru turnarea unei pardoseli din beton sunt nisip, pietriș, ciment și apă. De asemenea, atunci când îți procuri materialele trebuie să cauți în oferte și șapă de egalizare la cel mai bun preț, de care vei avea nevoie pentru nivelarea suprafeței.

Spre deosebire de gresie, betonul se poate păta mai ușor, iar un alt dezavantaj este legat de faptul că este un material rece, însă acest inconvenient se poate rezolva cu un sistem de încălzire prin pardoseală.

3. Pardoseala din piatră

Este ideală în special pentru locuințele aflate în zone cu temperaturi ridicate, pentru că piatra este un material răcoros. În același timp însă, piatra este și un bun conductor de căldură, astfel că se pretează foarte bine la sistemele de încălzire prin pardoseală.

Este rezistentă la umezeală, la șocuri și se curăță ușor, putând fi asortată cu celelalte elemente din bucătărie.

4. Pardoseala din cauciuc

Cauciucul este un material care a început să se folosească mai recent pentru pardoseli, însă asta nu înseamnă că nu are calități care să-l recomande pentru o bucătărie. Este disponibil într-o sumedenie de texturi, modele și culori, iar datorită tratamentelor speciale aplicate chiar din timpul procesului de fabricație, nu se decolorează.

Cauciucul are excelente proprietăți antiderapante, chiar și atunci când pardoseala este udă, fiind și rezistent la șocuri, datorită elasticității. În plus, există mai puține șanse ca vasele din sticlă sau porțelan scăpate pe pardoseală să se spargă, șocul fiind amortizat datorită acestui material.

Deși se curăță ușor, poate rămâne pătat din cauza anumitor uleiuri sau grăsimi.

5. Pardoseala din PVC

Reprezintă cea mai ieftină soluție, însă nu și cea mai lipsită de eficiență. Din contră, se poate vorbi despre un raport excelent calitate-preț, în cazul acestui material. Se montează și se întreține ușor, iar modelele existente pe piață satisfac toate gusturile.

PVC-ul este un material impermeabil, rezistent în timp, care nu se pătează ușor.

Dezavantajul principal constă în faptul că, în cazul în care se deteriorează, nu poate fi reparat, fiind necesară schimbarea în totalitate. De asemenea, odată cu trecerea timpului, culorile se estompează, iar suprafața începe să se onduleze.

Indiferent pentru ce variantă vei opta, ține cont că pardoseala bucătăriei trebuie să fie ușor de întreținut, să nu se păteze ușor, și să fie rezistentă în timp. După ce te asiguri că materialul ales are aceste calități, poți analiza și celelalte aspecte care țin de latura estetică.

Share articol: