Cercetatorii Universitatii din Illinois au supus computerul respectiv unor teste de IQ. Rezultatele sunt surprinzatoare

Conceptul de inteligenta articifiala nu e nou. De fapt, termenul a apaut inca din 1955. Computerele cu AI din filmele SF sunt capabile sa proceseze orice comanda le-ar da oamenii, sau chiar sa se revolte, incalcand pana si cele trei legi ale roboticii. Dar in zilele noastre se pare ca sistemele de inteligenta artificiala au mari dificultati in a intelege pana si cele mai banale probleme pentru un om.

Cercetatorii se straduiesc sa-i faca pe roboti sa inteleaga numeroase lucruri, de la limbajul uman sau gandirea abstracta pana la capacitatea de a deosebi un obiect de altul. Iata cateva exemple de proiecte cu roboti, pe platforma SmartNation.ro

Recent, cercetatorii de la Universitatea din Illinois au supus testelor IQ unul dintre cele mai avansate sisteme semantice de inteligenta artificiala.

ConceptNet 4 a fost proiectat de inginerii de la M.I.T. Acesta a fost supus unei portiuni a testului de inteligenta Weschsler, pentru prescolari, pentru a se evalua capacitatile AI-ului de a intelege limbajul uman.

Rezultatele sunt cel putin surprinzatoare. ConceptNet 4 are IQ-ul unui copil de 4 ani. Dar, spre deosebire de majoritatea copiilor, rezultatele obtinute de computer au variat la extreme. “Daca un copil ar fi obtinut rezultate atat de neuniforme, ar fi fost cu siguranta un motiv de ingrijorare, sau simptomul unei boli”, spune unul Robert Sloan, unul dintre autorii studiului.

Sloan a adaugat ca AI-ul s-a descurcat foarte bine la testele de vocabular si la cele care ii cereau sa recunoasca similaritatile, dar a picat cu brio la intrebarile referitoare la intelegere. Adica la intrebarile care foloseasu conceptul “de ce”. 

De fapt, aici e si cea mai mare problema a cercetatorilor. Sa creeze un sistem de inteligenta artificiala capabil sa judece o situatie si sa ia decizii pe baza perceptiei acelei situatii sau pe baza perceptiei comune asupra realitatii. Exact aceasta perceptie, pe care o au toti oamenii, le scapa inginerilor IT, deoarece necesita un numar enorm de date si fapte inmagazinate in creierul nostru, unele dintre ele, atat de evidente incat nici nu stim ca le avem. Tocmai de aceea un Ai ar putea cunoaste temperatura la care fierbe apa, in timp ce noi stim ca focul arde si e periculos. 

“Cu totii am dobandit o sumedenie de cunostinte, inca de cand eram bebelusi si mergeam in patru labe. Invatam in permanenta intr-o viata de om, dar noi, programatorii suntem inca departe de a invata un calculator ceea ce oamenilor li se pare la mintea cocosului”, a adaugat Slona, inainte de a face public raportul.

Totusi, ramane o intrebare. E acesta un prag dificil de trecut sau inca un pas in progresul AI-ului? Baietii de la Gizmodo deja tremura la gandul unui adevarat Terminator sau Matrix, desi oamenii de stiinta ne asigura ca suntem departe de asa ceva. Poate ca totusi nu suntem chiar atat de departe, de vreme ce anul trecut, in Suedia, un alt sistem de inteligenta artificiala a obtinut 150 de puncte la un test de IQ fara intrebari de limbaj. Si un scor IQ de 150 inseamna ca AI-ul respectiv e mai bun decat 96% dintre oameni. Insa, daca anul acesta AI-ul are IQ-ul unui copil de 4 ani, poate ca la anul va trece de inteligenta unui copil de 5 ani. Mai departe faceti calculele.

Share articol: