Deja de anul trecut mai multi specialisti de la NASA lucreaza la proiectul sistemului de propulsie warp.

Inginerii de la NASA trag tare acum sa puna bazele unei tehnologii care sa ne permita sa calatorim cu viteze mai mari decat cea a luminii. Inspirati de Star Trek, in care navele au motoare warp capabile sa parcurga zeci, chiar sute de ani-lumina in cateva ore, oamenii Agentiei Spatiale Americane muncesc de zor sa transpuna in realitate aceasta tehnologie. O astfel de descoperire ar rezolva cea mai mare problema a explorarii spatiului: parcurgerea distantelor uriase dintre stele, fapt care ar putea fi hotarator in colonizarea altor planete si extinderea speciei umane in galaxie.

Daca si tu ai spirit de inventator, poti sa le dai o mana de ajutor oamenilor de stiinta. Iata lucrurile care au mai ramas de inventat, pe portalul Smart Nation de la UPC.

Cercetatorii NASA condusi de omul de stiinta Harold White lucreaza de un an la tehnologia warp si spun ca au descoperit o metoda care chiar ar putea functiona in realitate, totul este sa reusim sa producem si sa stocam antimaterie. Cercetatorul a oferit primele detalii despre cum ar arata o astfel de nava si cum ar fi sa calatoresti la viteze warp.

Atunci cand se pune problema calatoriilor spre alte sisteme solare, avem nevoie de nave care sa goneasca cu viteze mai mari decat a luminii. Cea mai apropiata stea este Alpha Centauri, aflata la putin peste 4 ani lumina de noi. 

Motoarele warp deformeaza spatiu-timpul pentru a permite navelor sa circule cu viteza mare. O idee care sa permita asta a venit de la Miguel Alcubierre, care a propus o tehnologie care face ca spatiul din fata navei sa se contracte, in timp ce cel din spatele ei sa se dilate. Asta creeaza o bula warp care poarta nava prin spatiu-timp la viteze si de 10 ori mai mari decat cea a luminii.

Oricat de bizar ar parea, astfel de deformari ale spatiu-timpului sunt posibile, teoretic. Insa de la teorie la practica mai este un pic de drum de parcurs. Iar o intrebare care se pune este daca oamenii vor putea supravietui unei calatorii de acest tip. Apoi, s-ar putea ca sistemul solar de la destinatie sa fie ras din cauza energiilor puternice implicate in proces.

Oamenii de la NASA, condusi de White, au descoperit un nou design pentru motorul Alcubierre care reduce energia necesara substantial. 

Cei de la New Scientist l-au intrebat pe cercetator ce senzatie ar avea o persoana care ar calatori cu o astfel de nava. White a spus ca ar fi "ca si cum ar vedea un filme pe fast forward". El a mai declarat ca o nava care s-ar descurca cel mai bine ar trebui sa aiba forma unei gogosi gaurite la mijloc.

Pe inginerii de la NASA ii asteapta, acum, o perioada intensa, in care se vor stradui sa vada daca ideea lor poate sau nu sa fie aplicata. Intr-un mediu controlat, ei vor incerca sa creeze o bula warp microscopica. Acest mic graunte ar putea insemna inceputul unei noi ere pentru NASA si pentru omenire.

Share articol: