Cercetatorii de la Universitatea Harvard au reusit sa creeze un difuzor folosind, ca material de baza, un strat subtire de poliacrilamida, un polimer. Noul gadget este flexibil si transparent si ar deschide drumul spre o noua generatie de gadgeturi, la fel de performante precum cele de acum, dar ca aspect desprinse parca din filmele science-fiction.

Astfel de solutii li se potrivesc celor care isi doresc o locuinta inteligenta. Iata, spre exemplu, cum poti sa ai Internet de mare viteza si cum iti conectezi la pana la 4 ecrane la PC pe portalul Smart Nation

Difuzorul este construit dintr-un strat de polimer si foloseste pentru ioni in loc de electroni pentru transportarea sarcinii electrice. Cei doi tineri cercetatori implicati in proiect, Jeong-Yun Sun si Christoph Keplinger, au demonstrat doua dintre avantajele acestei tehnologii. Conductorii pe baza de ioni pot fi foarte usor de intins si sunt complet transpareti, doua proprietati pe care nu le intalnim la electronicele obisnuite.

"Sistemul nostru n-are nevoie de o multime de electricitate si il poti integra oriunde ai nevoie de un strat moale si transparent care se deformeaza ca raspuns la stimuli, de exemplu pe un ecran de televizor sau de laptop sau pe un smarphone pentru a genera sunet si a feedback care interactioneaza cu simtul tactil", spune Keplinger.

Oamenii de stiinta de la Harvard spun ca tehnologia dezvoltata de ei ar putea fi incorporata si in dispozitive biologice, construite dintr-un gel care s-ar integra bine in corpul uman. Un astfel de gadget ar putea chiar sa indeplineasca functii umane: ar simti, ar conduce electricitatea si ar oscila. Difuzorul lor poate reda sunete la frecvente intre 20Hz si 20 kHz.

Keplinger spune, chiar, ca "ne apropiem de era masinilor elastice, datorita descoperirilor din biologie" realizate in ultima perioada.

Sursa: Harvard