NASA a baut recordurile de transfer de date spre si dinspre Luna. Agentia Spatiala Americana a reusit sa atinga viteza de 622Mbps, adica 77,75 MB/s. Cu alte cuvinte, astronautii care vor pune piciorul pe satelitul nostru natural se vor bucura de filme si de Internet la discretie, in timpul ramas liber intre misiuni. Distanta dintre Pamant si Luna este cuprinsa intre 356 400 si 406 700 km.

NASA poate trece, acum la nivelul urmator. Iata cum poti controla obiecte cu puterea mintii, pe portalul Smart Nation de la UPC.

Tehnologia prin care NASA a reusit sa realizeze o viteza de transfer atat de mare nu are la baza undele radio, ci laserele. Cu ajutorul acestora, NASA trimite date de la baza sa din New Mexico spre o nava aflata pe orbita satelitului nostru natural.

Sistemul prin care NASA a reusit acest lucru se numeste LLCD (Lunar Laser Communication Demonstration). Este primul care comunica in ambele sensuri folosind lasere in loc de unde radio. 

NASA nu a fost la prima incercare cu aceasta tehnologie. La inceputul acestui an, Agentia Spatiala Americana a trimis-o pe Mona Lisa in spatiu la o viteza de 300 biti pe secunda. Spre deosebire de acum, cand transmisia a fost perfecta, la inceputul acestui an au aparut si erori in mesaj.

Succesul inregistrat acum seteaza noi coordonate pentru misiunile spatiale. Daca pana acum, NASA a trebuit sa se bazeze pe legaturi radio, de acum inainte va putea folosi tot mai mult laserele pentru a avea o comunicare eficienta atat cu oamenii care vor calatori in spatiu, cat si cu robotii, telescoapele sau navele fara pilot care vor studia sistemul nostru solar.

Sursa: NASA