La Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, bioinginerii au creat primul tesut de cyborg: neuroni, celule ale inimii, muschi si vase sangvine legate intre ele cu ajutorul tranzistorilor si al unor fire extrem de mici, de ordin nano.

Reusita oamenilor de stiinta va avea un efect puternic in domeniul tehnologiei. S-ar putea sa ne ajute sa cream un telefon la care bateria sa tina luni de zile. Apropo, iata cateva sfaturi ca sa te tina mai mult bateria, pe portalul Smart Nation de la UPC.

Tesut creat de expertii de la Harvard este o combinatie intre celule vii si componente electronice. Partea biologica functioneaza normal, ca orice celule ale organismului nostru. Tranzistorii si nanofirele sunt un fel de retea de senzori, care ii permit unui calculator sau telefon sa stie exact ce se intampla cu celulele biologice ale acestui tesut mixt.

Oamenii de stiinta au dat ca exemplu un tesut al inimii, tesut care are in componenta si nanofire. In aceasta situatie, rolul componentelor electronice este sa masoare contractiile celulelor biologice, adica sa monitorizeze in timp real ritmul cardiac.

Atunci cand vrei sa creezi tesut de cyborg, trebuie sa pornesti de la o retea 3D formata din colagen, care incurajeaza celulele biologice sa creasca in jurul ei. Oamenii de stiinta au luat colagen obisnuit, intalnit in corpul vietuitoarelor, si l-au umplut de nanofire si de tranzistoare. Pe aceasta retea, au crescut celulele normale, care au inglobat firele.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Harvard au creat in special tesut de cyborg pentru soareci de laborator, dar au reusit chiar sa construiasca un vas de sange uman de 1,5 cm. 

Tehnologia aceasta va putea fi folosita de cercetatori si de medici pentru a monitoriza organe sau tesuturi, iar printre primii beneficiari ar putea fi cei care primesc un transplant de organe.