Oamenii de stiinta au reusit sa duca acest domeniu la urmatorul nivel

Inteligenta artificiala este inca la inceput. Cei mai destepti roboti se comporta precum vietatile cu un creier simplu, ca de exemplu gandacii. Oamenii de stiinta de la Harvard au facut insa un pas important in acest domeniu, creand ceva cu totul deosebit, care ne poate ajuta sa avem, in viitor, roboti mai inteligenti si decat oamenii. Sau, poate ca aceasta descoperire va putea fi folosita pentru a-i ajuta pe oameni sa invete mai usor.

Afla mai multe despre inteligenta artificiala si despre roboti pe platforma Smart Nation

Cercetatorii de la Scoala de Inginerie si Stiinte Aplicate a Universitatii americane Harvard au reusit sa creeze un tranzistor care poate sa invete lucruri in acelasi mod in care invata creierul uman.

Tranzistorul functioneaza precum sinapsele neuronale, de unde si numele sau, de tranzistor sinaptic. Concret, acest tranzistor isi optimizeaza singur proprietatile in conformitate cu functiile pe care le-a avut de indeplinit in trecut. El reuseste sa replice, astfel, una dintre cele mai importante caracteristici ale creierului uman, aceea de a se imbunatati pe masura trecerii timpului. 

In cazul unei activitati noi, cum este schimbatul locului de munca sau al scolii, in primele zile, totul este nou si ne creeaza probleme. Apoi, dupa o vreme, reusim sa rezolvam sarcinile in timp util si la calitatea dorita urmand ca, ulterior, sa functionam din unele puncte de vedere pe pilot automat si sa actionam din instinct. Aceasta capacitate a creierului de a-si schimba structura prin ganduri si activitati se numeste plasticitate, si a jucat un rol de baza in evolutia omului.

Tranzistorul sinaptic realizat de cercetatorii de la Universitatea Harvard reuseste sa replice acest comportamentobservat in creierul uman. 

Reusita cercetatorilor de la Harvard marcheaza inceputul unui nou tip de inteligenta arficifiala, una care nu tine de algoritmi complicati, ci care se regaseste chiar in hardware, in arhitectura unui calculator, si e in principiu independenta de software. Un astfel de sistem care cuprinde milioane de tranzistoare poate duce domeniul IT la un cu totul alt nivel.

Sursa: gizmag

Share articol: