Multi dintre cei care vor sa-si schimbe telefonul, au luat aceasta decizie din cauza unei singure componente: vor fi o camera foto mai buna, fie un procesor mai puternic, fie mai multi RAMi. Asa ajungem sa dam bani multi pe un gadget nou, in loc sa putem cumpara doar, de exemplu, camera foto. Cei de la Motorola vor sa schimbe asta si au lansat Project Ara, o idee care ne promite sa ne construim un smartphone din bucati.

Ce-ati zice de un telefon aflat intr-o carcasa care isi schimba forma, precum in Terminator? Americanii lucreaza deja la aceasta tehnologie, descrisa pe platforma Smart Nation a UPC.

Project Ara este "o platforma open hardware pentru crearea unor telefoane 100% modulare". Cu alte cuvinte, sa-ti cumperi un telefon va fi foarte asemanator cu sa-ti cumperi un set LEGO: alegi piesele, le conectezi intre ele, si gata. Cei de la Motorola sunt ambitiosi si spun ca vor sa faca pentru telefoanele mobile ceea ce "platforma Android a facut pentru software". 

Initiatorii proiectului isi doresc sa creeze un ecosistem pentru hardware, astfel incat oamenilor sa le fie mai usor oamenilor sa gaseasca diverse piese pentru telefon. Fiecare producator de pe piata ar putea sa fabrice acele componente la care se pricepe cel mai bine, si nu intregul telefon.

Pentru utilizatorii de rand, asta inseamna gadgeturi mai versatile si mai personalizate. Oamenii pot decide in detaliu ce va contine telefonul lor. Pot alege fie o baterie mai puternica, fie o camera foto cu multi megapixeli. Si se pot razgandi oricand.

Deocamdata nu se stie cand va deveni realitate noul telefon de la Motorola. Totusi, gadgetul ar putea aparea in versiune Alpha chiar in aceasta iarna, scrie theverge.