Au mai ramas doar cativa pasi de facut pana cand oameni vor avea, in mod curent, si componente electronice in corpurile lor, tehnologie care pana acum era doar un vis al scriitorilor science-fiction. Iar unul dintre promotorii uniunii dintre om si masina pare sa fie artistul Anthony Antonellis, care si-a implatat un cip RFID in mana. Micuta componenta electronica are marimea unui graunte de nisip si poate stoca date care apoi pot fi accesate wireless de pe un smartphone.

Inventiile SF pot veni, astfel, si de la oameni obisnuiti. Iata scutul de invizibilitate creat de un tata si de fiul sau, pe portalul Smart Nation de la UPC.

Astazi, este ieftin sa ai un stick USB sau un alt dispozitiv de stocare. Antonellis si-a dorit sa treaca la nivelul urmator, si sa nu se dezlipeasca niciodata de informatia stocata. El nu si-a propus sa isi introduca sub piele un stick cu o capacitate uriasa, ci a vrut doar sa demonstreze cat de simplu este sa pui in practica ideea.

Cipul implantat de el poate retine doar 1-2 KB, dar conceptul a fost demonstrat. Antonellis a reusit sa isi afiseze pe ecranul smartphone-ului un GIF animat stocat in implant.

Cipul RFID a fost incastrat intr-o carcasa de sticla, apoi i-a fost injectat in piele. Antena lui poate comunica doar pe o raza de 1-2 centimetri, prin urmare artistul trebuie sa isi atinga telefonul de zona din mana in care e implantul pentru a accesa datele stocate.

Transferul informatiei poate avea loc in ambele sensuri, asa ca Antonellis nu va ramane pe viata cu GIF-ul animat stocat sub piele. 

GIF-ul animat are 10 frame-uri si 6 culori. Artistul vede realizarea sa drept un tatuaj modern.

Sigur, o dispozitiv de marimea unui graunte de nisip nu are o utilitate practica in adevaratul sens al cuvantul. Apoi, procedura prin care micul dispozitiv ajunge sub piele nu este placuta. Insa daca tehnologia progreseaza, am putea avea mini hard-diskuri implantate.

Tehnologia ar putea avea aplicatii si in medicina, ca de exemplu in cazul bolnavilor de Alzheimer sau al celor care au mici aparate in organism de tipul pacemakerelor.

Antonellis nu este singurul om care si-a montat sub piele mici dispozitive electronice. Rich Lee a anuntat in iulie 2013 ca si-a implantat casti magnetice in urechi.