Dupa ce Microsoft a cumparat divizia de telefoane a Nokia, acestea s-ar putea numi Microsoft Mobile

Nokia, ca producator de telefoane, a trecut intr-un final in amintirea noastra, dupa ce tranzactia cu Microsoft a devenit oficiala. Compania fondata in secolul 19 a ramas fara simbolul ultimilor 30 de ani. Se va descurca probabil si dupa vanzarea diviziei de telefoane, asa cum s-a reinventat de cateva ori pe parcusul istoriei sale.

De-a lungul anilor, Nokia a insemnat pe rand, inovatie, cel mai mare producator de telefoane din lume si una dintre cele mai iubite companii. Pentru noi insa raman in amintire cateva dintre cele mai faimoase telefoane produse vreodata de finlandezi.

Care a fost telefonul tau preferat? Intra pe Google+ pe pagina +Yoda si spune-ne ce ti-a placut cel mai mult la telefoanele Nokia!

Nokia 8110

Telefonul “banana” a fost poate unul dintre cele mai populare.Nokia 8110 a aparut in 1996, iar vanzarile au explodat dupa ce telefonul a fost vazut in seria Matrix. Cea mai tare caracteristica era cu siguranta capacul culisant.

Nokia 9000 Communicator

Cine nu si-ar fi dorit un Communicator? Era simbolul oamenilor de afaceri, al oamenilor de succes si totodata una dintre cele mai mari inovatii. O caramida, in adevaratul sens al cuvantului, insa una care iti oferea cateva dintre avantajele unui laptop. Din 1996 si pana in 1997, seria Communicator a nascut dorinte, dar si frustrari. A ajuns la cosul de gunoi al istoriei, odata cu aparitia smartphone-urilor.

Nokia 3210

Telefonul clasic Nokia. Si unul pe care l-am avut sau butonat cei mai multi dintre noi. Chiar si acum, nu putini sunt cei care spun ca 3210-le a avut stil. Alaturi de 3310 si 6310i, telefonul aparut in 1999 ocupa un loc de cinste in topul celor mai iubite telefoane produse de finlandezi.

Nokia 3310

Upgrade-ul normal de la 3210. Mai mic, dar mult mai aratos. A fost lansat in 2000 si oricine se afisa cu asa ceva era imediat asaltat de prieteni. Si invidiat in secret, pentru ca, pe buna dreptate, a creat un cult cu mult inainte de aparitia iPhone-ului. Iar una din calitatile sale cel mai importante a fost faptul ca iti era aproape imposibil sa-l spargi. A fost unul dintre cele mai bine vandute telefoane, din vremea aceea, cu peste 126 de milioane de unitati ajunse prin buzunarele noastre.

Nokia 6310

E greu sa alegi cel mai tare Nokia creat vreodata. Dar 6310, sau, mai bine spus 6310i, se bate cu siguranta la primul loc. Nu a avut o viata prea lunga. A fost lansat in 2002 si vandut pana in 2005. Ca si Communicator-ul, era un telefon care-ti arata statutul. Succesorul lui 6310 avea in plus un “I”, tri-banda, Java si, cel mai atragator, un displat LCD albastru. Ulterior, poate doar Nokia 6300, telefonul fabricat si la Jucu (Cluj) s-a mai ridicat la faima acestuia.

Nokia 1100

Acesta e cel mai bine vandut telefon din toate timpurile. Chiar daca si atunci parea arhaic, designul simplu si oarecum primitiv l-au transformat in telefonul perfect de buget. De la lansarea din 2003, Nokia 1100 s-a vandut in 250 de milioane de exemplare. Iar urmatoarele doua locuri in topul vanzarilor il ocupa alte derivate, Nokia 1110 (250 de milioane) si Nokia 1200 (150 de milioane de unitati vandute).

Nokia N-Gage

Da, acum folosim cu totii smartphone-urile si tabletele pentru jocuri. Dar in 2003 aveai putine optiunie. Nintendo sau Gameboy erau consolele dedicate, insa Nokia N-Gage spunea totul. A fost incercarea Nokia de a-I atrage pe gameri, dar finlandezii au cam dat-o in bara din cauza butoanelor asezate aiurea. Unele din functiile de pe N-Gage au fost preluate ulterior pe alte smartphone-uri. Ramanand putin la 2003, putem spune ca a fost inceputul anilor nebuni pentru Nokia. Al formelor ciudate si uneori prea putin ergonomice. Iar un exemplu perfect ar fi Nokia 7600, cu un desing in forma de lacrima. A fost considerat un telefon nebunesc.

Nokia 7280

Poate ca Nokia 7600 arata ciudat, dar 7280 era cu siguranta din alta lume. Sau, din filmele cu James Bond. Avea forma unui ruj si Navi-Spinner in loc de tastatura. Nokia 7280 facea parte din seria Fashion a finlandezilor si se adresa in special fetelor. Chiar si ecranul putea fi folosit pe post de oglinda atunci cand era inchis. A fost votat unul dintre cele mai tari produse ale anului 2004 de revista Fortune si a primi numeroase premii pentru design.

Nokia N-Series

Ei da, celebra serie N! In 2005, la vremea lansarii, telefoanele astea erau cam cele mai tari de pe piata. Aveau camera, GPS, muzica, internet, mail, jocuri, video. Seria N de la Nokia reprezenta apogeul evolutiei mobilelor. Cele trei versiuni principale purtau numele N7x (cele mai accesibile), N8x (seria mid-range, cu camera) si N9x (telefoanele high-end, cele mai scumpe din serie). Din pacate pentru seria N si pentru Nokia, in 2007, la vremea cand acestea au devenit accesibile, Steve Jobs si-a prezentat iPhone-ul si totul s-a sfarsit. In timp ce lumea se oprise in loc si asista la revolutia Apple, Nokia parea ca nu mai are suflu. Chiar si dupa intrarea Android pe piata, Nokia se incapatana sa foloseasca Symbian si sa ramana intr-un turn antic de fildes. Cand s-a trezit, a fost prea tarziu.

Nokia Lumia

Seria Lumia reprezinta cantecul de lebada al companiei finlandeze. Seria de smartphone-uri a fost introdusa in 2011, in urma parteneriatului Nokia-Microsoft. Numele “Lumia” inseamna “zapada” in finlandeza. Folosind Windows Mobile, seria Lumia s-a dorit un concurent de temut pentru iPhone, Android si BlackBerry. Totul a inceput cu Lumia 800 si a culminat cu 808 Pureview, telefonul cu o camera de 41 de megapixeli. Desi sunt apreciate de multi, n-au avut succesul scontat, iar Nokia a fost nevoita sa vanda divizia de telefoane catre Microsoft.

Nokia 770 si M150

Am lasat pentru final poate cele mai revolutionare produse ale finlandezilor: Nokia 770 Internet Tablet si tableta Nokia M150. Ambele au aparut cu mult inaintea timpului lor, pe vremea cand iPad era un vis indepartat in mintea lui Steve Jobs. In 2001, Nokia a construit prototipul unei tablete cu display monocrom de 10”, care rula Epoc, o versiune anterioara Symbian. Din cele 1.000 de unitati produse initial, se pare ca ar mai exista doar 130 in toata lumea.

Patru ani mai tarziu, in 2005, finlandezii au repetat minunea. S-a numit Nokia 770 Internet Tablet si a fost prezentat la New York, pe 25 mai 2005, cu 5 ani inainte de aparitia primului iPad. Avea un procesor tactat la 252 MHz, cu 64 MB RAM si 128 MB memorie interna, display de 4,1”, cu o rezolutie de 800x480, conectivitate WLAN, Bluetooth, USB si acces la internet prin dial-up. Folosea Maemo, un sistem de operare bazat pe Linux. Ceea ce ar fi putut reprezenta salvarea companiei s-a dovedit in final un simplu gadget care nu a prins decat in comunitatea hackerilor. Sau, altfel spus, a fost cu mult inaintea vremurilor.

Share articol: