Telefoanele inteligente au adus schimbări dramatice în viețile tuturor.

Comunici diferit, îți planifici altfel vacanțele, te miști altfel prin oraș și găsești noi metode de a te distra și de a face cumpărături. Pe scurt, dependența de smartphone a devenit dependența de a sta mereu conectat cu lucrurile care îți plac, persoanele care te interesează și locurile dragi din această lume.

O statistică realizată de Ofcom și publicată în acest an în Marea Britanie a scos în evidență modul în care britanicii folosesc telefoanele mobile și, mai ales, cât timp stau cu ele în fața ochilor. Potrivit analizei Ofcom, 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani stau pe telefon mai bine de șapte ore în fiecare zi, ceea ce înseamnă 49 de ore pe săptămână.

În medie, un britanic își verifică telefonul la fiecare 12 minute, peste 50% dintre tineri spun că telefoanele mobile întrerup de obicei discuțiile purtate față în față cu familia sau prietenii, iar femeile par să fie mai dependente de acest gadget decât bărbații.

5 trucuri prin care îți poți reduce dependența de smartphone:

1. Accesoriile clasice

Accesoriile clasice pot fi primul pas prin care poți reduce timpul petrecut cu smartphone-ul în mâini. În mod evident, o viață fără Facebook, WhatsApp, Google Maps și alte servicii similare pare foarte dificilă acum. Ai clipurile preferate pe Youtube, muzica pe Spotify, iar pozele de vacanță se duc direct pe Instagram. Toate acestea reprezintă factori care alimentează această dependență și nu pot fi eliminate cu totul, dar pot fi reduse.

O carte bună poate înlocui nevoia de a sta mereu în News Feed pe Facebook, un ceas elegant te va ajuta să îți ții telefonul în buzunar atunci când tot ce vrei să știi este ora exactă, o cameră DSLR te poate ajuta să faci imagini deosebite din vacanță și poate să îți descoperi un talent ascuns pentru fotografie, departe de filtrele care fac ca toate imaginile să pară de multe ori la fel.

2. Schimbă-ți rutina

Rutina înseamnă dependența de unele obiceiuri. Poate că la locul de muncă vei avea nevoie să stai mereu conectat, însă în timpul liber acest lucru nu se aplică. În loc să treci de acel nivel mai greu de pe Candy Crush sau să cazi în capcana serialelor maraton, timpul liber poate fi petrecut în aer liber. Descoperă un restaurant nou, un film nou la cineva, o piesă de teatru sau o formație nouă.

3. Monitorizează aplicațiile pe care le folosești cel mai des

Pentru a preveni dependența de smartphone, Apple și Google au lansat câteva servicii care permit monitorizarea și limitarea folosirii unor aplicații care ocupă de obicei prea mult timp din viața unei persoane. În Android P, Google a introdus serviciul denumit „digital wellness”, în timp ce Apple a lansat odată cu iOS 12 serviciul Screen Time, care detaliază modul în care ți-ai folosit telefonul mobil, oferind atât date în timp real, cât și rapoarte săptămânale.

4. Nu dormi cu telefonul lângă tine

În primul rând, acest obicei afectează calitatea somnului tău și asta din cauza notificărilor permanente de pe timpul nopții și a nevoii de a verifica mereu News Feed-ul de pe Facebook sau Instagram. Un ceas de noptieră cu alarmă e tot ce ai nevoie în dormitor. Telefonul poate să rămână fără probleme pe o masă din restul casei.

5. Comunică mai mult în viața reală

Știm, timpul poate fi o mare problemă pe care smartphone-ul și aplicațiile care permit comunicarea rapidă o rezolvă în mare măsură. Acesta poate avea însă și un efect negativ, așa cum arată un studiu realizat în 2015 de către Shalini Misra, profesoară de psihologie la Virginia Tech în Blacksburg.

Aceasta a dus într-o cafenea 200 de persoane care nu se cunoșteau pe care le-a împărțit în 100 de grupuri, urmărind apoi câte persoane vor scoate telefoanele mobile în timpul discuției lor de 10 minute. În acest interval, 29% dintre grupuri au avut cel puțin un membru care a scos telefonul din buzunar, iar în marea majoritate a situațiilor dialogul a fost descris drept plictisitor, persoanele în cauză nefiind în stare să găsească o conexiune.

Mai interesant, arată acest studiu, este faptul că prezența telefonului mobil afectează mai mult dialogul între persoane care sunt prietene, decât între necunoscuți.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: George Rudy

Share articol: