Astăzi poți găsi un telefon la 100 de euro care să-ți ofere și o experiență decentă de utilizare. Subliniem „decentă”, pentru că nu te poți aștepta să primești foarte multe lucruri în acești bani.

Pentru că atunci când e vorba de un buget redus compromisul nu poate ieși din discuție, iată la ce trebuie să te uiți cu atenție înainte de-a lua o decizie.

1. Performanța telefonului

Sunt șanse minime să găsești un telefon cu procesor octa-core la 100 de euro, dar te poți mulțumi cu un quad-core Cortez-A53 sau modelul mai vechi Cortex A7, care pot oferi o experiență satisfăcătoare pentru utilizarea zilnică, social media și navigare. Un lucru e clar, nu poți să ai mari pretenții de la jocuri pe un astfel de procesor.

În privința memoriei RAM, în acest preț poți obține cel mult 2GB RAM. Poți alege însă un telefon cu Android Go și 1GB RAM pentru care, datorită platformei optimizate, nu vei avea nevoie de foarte multă memorie. Un lucru este însă clar: să fugi de telefoanele care au 512 RAM.

2. Capacitatea de stocare

Telefoanele ieftine rareori vin cu o capacitate mare de stocare. Uită, așadar, de 64 sau 32GB și consideră-te norocos dacă dai peste un model cu 16GB. Alege 8GB doar dacă telefonul are și slot pentru card extern și ai de gând să plătești un serviciu de cloud ca să-ți stochezi acolo pozele.

3. Ecranul

În această marjă de preț nu vei găsi niciun display cu rezoluție de 1080p, ci mai degrabă 480p sau 540p. Există însă și modele cu 720p, precum Xiaomi Redmi 6A. Din fericire, poți găsi atât modele de 4 inch, cât și de 6 inch, ceea ce înseamnă că ai o flexibilitate destul de mare. În privința materialului, nu te aștepta la unul AMOLED, ci mai degrabă la un ecran LCD.

4. Camera foto

Rareori vei da peste un telefon cu cameră duală, iar atunci când vei găsi ceva de acest fel, camerele vor fi foarte slabe. Orientează-te pe un model cu o singură cameră foto, de 13MP sau 5MP. Din păcate, nu vei găsi nici stabilizator de imagine, așadar pozele în condiții de luminozitate scăzută nu vor fi deloc impresionante.

5. Durata de viața a bateriei

Poți găsi lejer orice baterie între 2000 și 3000 mAh, ceea ce înseamnă că vei obține o zi full de utilizare, dat fiind că performanța telefonului este mai scăzută. Mai sunt și modele precum Nokia 2, care oferă chiar și 4000 mAh sau 5000 mAh baterie.

6. Alte beneficii

Nu vei găsi în acest preț telefoane rezistente la contactul cu apa, cu încărcare wireless sau cu slot USB Type-C. Unele oferă însă Bluetooth 5.0 și senzor de amprentă.