Smartphone-urile sunt atat de utile incat canibalizeaza pur si simplu piata celorlalte gadgeturi. Sau, o fac sa intre in uitare. Cei care nu cred, pot intreba orice copil daca stie ce e un walkman. Aplicatiile cu care vin telefoanele sau pe care le instalam le transforma intr-un adevarat briceag multifunctional al zilelor noastre, unul care ne face sa punem in cutia cu amintiri gadgeturile anilor trecuti:

CAMERELE FOTO

Banala sapuniera, caci la ea ne referim. Smartphone-urile din zilele noastre fac poze mai bune, mai repede si le poti si edita sau distribui prietenilor tai. Atunci, care mai e rostul unei camere dedicate? Putin mai bine stau aparatele foto de genul DLSR sau mirrorless, care se adreseaza pasionatilor.

MP3 PLAYER

Au fost la moda inca de la aparitia iPod-ului, dar s-a cam terminat. Pana si la jogging sau sa lasa iti poti conecta castile la telefon si, mai mult, poti sa-ti asculti playlist-ul preferat fara sa iti descarci tot pe card. Aplicatiile pentru muzica sunt si ele multe si foarte diversificate.

CALCULATOARELE DE BUZUNAR

Mai tii minte cat ti-ai fi dorit unul la orele de matematica? Vorbim de calculatorul mic, portabil, nu de laptop sau desktop. Acum, mai poti vedea unul poate prin magazinele de la colt, de moda veche. Pentru ca pe smartphone poti avea acum, de la calculatoare stiintifice, pana la aplicatii pentru conversii sau chiar calculatoare pentru functii.

REPORTOFONUL

Poate doar jurnalistii sa le mai duca dorul. Au existat mai intai pe caseta, apoi digitale, insa in ultima vreme, smartphone-urile isi fac din ce in ce mai des aparitia la interviuri, pe langa clasicele microfoane folosite de reporterii de tv si radio.

CAMERELE VIDEO

Cele mai noi smartphone-uri pot inregistra filme la rezolutie 4K. Cu asa ceva e cam greu sa te bati si majoritatea oamenilor au abandonat deja ideea unei camere video dedicate. Ca sa nu mai amintim de cat de greu era sa stochezi filmarile pe orice alt suport diferit de caseta. Acum poti filma, poti face si poze in acelasi timp chiar, poti stoca totul pe card si poti da share imediat ce ai terminat filmarea. Asa ca viitorul camerelor video ramane doar in domeniul celor profesionale. Dar chiar si in televiziune incep sa apara filmari cu smartphone-uri puternice.

GPS-URILE

Industria receptoarelor GPS a incasat o lovitura grea odata cu aparitia Google Maps. Acum poti gasi adrese gratis si poti ajunge la ele poate mai usor decat pe vremea GPS-urilor si a hartilor pe care plateai bani grei. Singurii care ar mai prefera un GPS azi sunt poate soferii ce nu nu vor sa-si lase telefonul in soare, pe bord si cei care se aventureaza in drumetii sau fac sport de performanta.

CEASURILE CU ALARMA

Butonul “Snooze” a fost cel mai iubit si deopotriva cel mai urat. A venit timpul sa-si ocupe locul meritat in istorie insa. Si poate momentul disparitiei ceasurilor cu alarma si radio a venit chiar inainte de aparitia smartphone-urilor. Mai nou, exista aplicatii care-ti monitorizeaza pana si somnul si te trezesc in cel mai bun moment posibil. Acum, singura problema e ce melodie sa-ti alegi ca sa te trezeasca.

LANTERNA

Ok, nu strica niciodata sa ai o lanterna la indemana. Pentru cazuri de urgenta. Dar, la fel de bine se poate descurca si telefonul. Si acum, sincer, cand a fost ultima data cand ai ramas fara curent si te-ai apucat sa cauti lanterna, fara sa pui mai intai mana pe telefon?

LISTA CONTINUA

Cu siguranta ca aceste gadgeturi sunt doar pentru inceputul listei. Iar lista va deveni din ce in ce mai lunga, pe masura ce smartphone-urile vor primi functii noi. Poate ca si telecomanda televizorului va fi inlocuita de un smartphone, iar ceasurile de mana vor fi doar un accesoriu de fashion, schimbat si el de smartwatch-uri. Si am mai putea adauga destule. Agenda de telefon, carnetele, stick-uri USB sau cartile de credit pot avea aceeasi soarta. Deocamdata, limita e doar... bateria telefonului.