Avem telefoane destepte si tablete, dar operatorii de telefonie mobila rareori ofera planul de date pe care l-am considera potrivit. Cum, plan de date potrivit? Adica, multi giga inclusi in oferta de abonament sau extraoptiunea de cartela. La SIM-urile prepaid n-ar fi o problema daca iti consumi datele. Dar in cazul abonamentelor, depasirea se traduce in chiar si zeci de euro in plus la factura. Deci, ce ar fi de facut?

Treci pe Wi-Fi

Foloseste Wi-Fi-ul cat se poate de mult. Acasa si la serviciu. Daca nu ai un router wireless acasa, iti poti cumpara unul foarte usor. Cele mai ieftine costa chiar si 50 de lei, asta daca nu te uiti prea mult la viteza de transfer. O retea wireless e usor de configurat, optimizat  si securizat. In plus, aproape oriunde mergi, ai sansa sa dai peste retele wireless gratuite. 

Ai grija insa la pericole. Si ar mai fi ceva la care trebuie sa ai grija. Sa nu incepi sa descarci aplicatii mari sau sa te uiti la filme si sa te trezesti ca telefonul iti trece automat de pe Wi-Fi pe conexiunea de date. Daca ti-e teama ca se poate intampla asa ceva, mai bine opreste conexiunea de date sau alege sa-ti actualizezi aplicatiile automat doar pe Wi-Fi (Play Store – Setari – Actualizare automata aplicatii – Actualizare automata doar pe Wi-Fi).

Monitorizeaza-ti mereu consumul de date

Atat Android cat si iOS au aceasta optiune. Si ar fi primul lucru de care trebuie sa te ingrijesti, daca nu vrei sa-ti consumi planul de date. Pentru versiunile de Android peste 4.0, mergi la Setari – Rata de utilizare date – Limitare volum date. Vei vedea graficul consumului, precum si aplicatiile care iti consuma cel mai mult. 

De asemenea, poti seta o limita a consumului de date. La iOS 7 vei gasi aceste informatii la Setari – Cellular. Aici, in schimb, nu poti limita consumul de date. Pentru mai mult control, poti instala aplicatii gratuite precum 3G Watchdog, Onavo  (Android / iOS) sau My Data Manager, care-ti afiseaza informatii detaliate si te avertizeaza in momentul in care te apropii de limita de date.

Comprima datele

Exista mai multe servicii care fac asta. Unul dintre cele mai bune este Onavo Extend, disponibil atat pe Android cat si pe iOS. Aplicatia are rolul unui VPN, iar informatia trece mai intai prin serverele Onavo, dupa care va ajunge la tine comprimata. 

Poti seta aceasta optiune si atunci cand intri pe net. Pentru Chrome, mergi la Setari si activeaza optiunea “Reducere consum date”. Alte doua browsere care stiu de compresia datelor sunt Opera Mobile si Dolphin.

Incarca totul de pe Wi-Fi

Atunci cand nu dispui de multi mega de consumat, sau poate cand esti in roaming, e cel mai bine sa-ti faci planul de acasa si apoi sa te folosesti de continutul disponibil offline. Asa ca, in loc sa faci streaming, descarca de acasa muzica si video-urile preferate, sau chiar hartile de pe Google Maps.

Limiteaza actualizarile din backgroud

Smartphone-urile consuma mereu informatii. Chiar si atunci cand nu le folosim. Aplicatiile isi fac actualizari in background, iar mailul poate fi setat sa te anunte cand ai mesaje noi instantaneu. Insa toate astea consuma date, uneori in mod inutil, daca nu e neaparat nevioie sa fii mereu la curent cu totul. Rezolvarea e simpla si in acest caz. Pentru Android, mergi la Setari – Consum date – Restrictionare Date Background.

Daca vrei doar sa limitezi accesul doar pentru anumite aplicatii, apasa pe iconita aplicatiei respective si selecteaza “Restrict background data”. Pe iPhone sau iPad poti opri cu totul datele din background (Setari – General – Background App Refresh) sau poti opri datele pentru fiecare aplicatie in parte. 

Mai mult, poti dezactiva si optiunea “Push”, care sincronizeaza datele in timp real pentru e-mail, contacte si calendar (Setari – Mail, Contacte,Calendar – Push). In locul actualizarilor in timp real poti alege ca aplicatia de mail sa se conecteze la server o data la 5, 10 minute, o data pe ora sau poti selecta modul manual.

Opreste procesele din background

Stii deja ca atunci cand iesi dintr-o aplicatie, aceasta se muta in background. La fel si consumul de date. Ca sa fii sigur ca o aplicatie inchisa ramane inchisa, foloseste task manager-ul de pe iOS sau Android. Pentru iPhone, apasa repede de doua ori butonul “Home” si apoi trage de aplicatile pe care vrei sa le inchizi. In cazul Android, tine apasat “Home” si apoi apasa pe simbolul din dreapta sus pentru a elimina aplicatiile din background. Sau, mergi la Setari – Aplicatii – Oprire fortata.

Treci pe 2G

Cu cat ai mai multa viteza la dispozitie, cu atat vei sta mai mult pe net. Si vei consuma mai multe date. O varianta mai buna e sa alegi o viteza mai mica (uneori enervant de mica, in cazul 2G). Pentru Android, poti trece de la 4G la 3G, sau chiar 2G (CDMA, Edge), intrand la Setari – Retele mobile – Tipul retelei preferate – 3G / 2G. In cazul iOS 7, ai doar optiunea de a opri serviciul 4G (pentru cei abonati).

Opreste datele cand nu le folosesti 

A se folosi doar in caz de urgenta :) Glumim, dar totusi e o optiune la care poti apela in momentul in care te apropii vertiginos de limita de date. Atunci, poti opri consumul daca vrei sa fii cu adevarat sigur ca nu “treci pragul”. Sau, poti ramane doar cu optiunea de Wi-Fi activata. In orice caz, vei vedea ca si bateria telefonului iti multumeste. Insa, daca nu esti conectat la o retea wireless, ai grija, pentru ca nu vei mai primi niciun mail, mesaj pe Whatsapp, de exemplu sau alte notificari, pana cand telefonul tau nu va avea din nou acces la net.