Sistemul de operare Android, instalat pe 1 miliard de smartphone-uri si tablete din lumea intreaga, e pe punctul sa-si faca un refreh. Noua versiune Android 4.4 KitKat urmeaza sa se lanseze in cateva saptamani, la scurt timp dupa ce rivalul Apple a prezentat cu mare fast noul iOS 7.

Camerele cu care prinzi toate magariile din trafic. Pe care o alegi? Duminica la ProMotor, de la 10.00 pe Sport.ro

Apple a redesenat complet interfata in cazul iOS 7, mizand pe nou. Android voteaza pentru continuitate si le promite utilizatorilor o experienta asemanatoare, oferindu-le insa si feature-uri noi. 

Android 4.4 KitKat ar urma sa se lanseze pana la sfarsitul acestei luni

Inca de la sfarsitul anului 2008, cand Android a aparut pe primul telefon destinat consumatorilor, HTC Dream, cei de la Google au anuntat ca vor sa creeze un sistem de operare revolutionar, care sa stie preferintele utilizatorilor si sa transforme telefonul intr-un gadget bun la toate.

Din 2008, Android a trecut prin numeroase update-uri care au reparat problemele vechi si au imbunatatit pas cu pas sistemul de operare. Am vazut Android 1.5 Cupcake, 1.6 Donut, 2.0 Eclair, 2.2 Froyo, 2.3 Gingerbread, 3.1 Honeycomb, 3.0 Ice Cream Sandwich si 4.4 Jelly Bean. Versiunile sunt botezate alfabetic cu nume de deserturi.

Acum a venit randul Android 4.4 KitKat, anuntat pe 3 septembrie 2013. Sistemul de operare e asteptat sa se lanseze pana la finalul acestei luni, probabil impreuna cu Nexus 5.


Ce trebuie sa faca Android ca sa bata iOS 

Android 4.4 KitKat se va lansa la relativ scurt timp fata de iOS 7, aparut pe 18 septembrie 2013. Cum acestea sunt cele mai folosite sisteme de operare mobile, comparatiile sunt inevitabile.

Cristian Bidea, Lead Game Developer la King Bucuresti, companie care a creat celebrul joc Candy Crush Saga care functioneaza atat pe Android, cat si pe iOS si pe site-ul Facebook.com, spune ca noul sistem de operare Android 4.4 KitKat ar putea fi facut sa mearga mai fluid, daca s-ar face unele imbunatatiri. 

Android 4.4 KitKat poate sa le ofere utilizatorilor surprize

"Modul in care a ales Android sa faca multitasking mi se pare defectuos. Pe un device pe care ai tot timpul o singura aplicatie in fata, nu vad nevoia de a executa toate aplicatiile deschise in spate. Se consuma energie inutil, iar in cazul celor care scriu aplicatii, pot aparea anumite probleme. Un model in care ai doua tipuri de aplicatii - cele care au nevoie de multitasking si cele care n-au nevoie - mi se pare unul foarte bun pe mobile. Aceasta este si directia in care se indreapta iOS", spune Bidea.

Softistul roman considera ca, in cazul Android, lucrurile deranjante sunt "acele mici detalii care, luate in ansamblu, fac experienta dezvoltarii pe Android mai putin placuta in comparatie cu iOS".

Programatorul este, insa, optimist si considera ca versiunea Android 4.4 KitKat poate sa repare unele neajunsuri si chiar sa vina cu surprize placute pentru useri.


Poate Android sa ii convinga pe fanii iPhone sa renunte la iOS?

"Google ar putea determina utilizatorii sa treaca pe Android prin intermediul telefoanelor special facute pentru fiecare versiune de Android, asa numitele Google phones", spune Bidea. Programatorul sustine, totusi, ca Android nu este in postura in care sa ii poata convinge pe marii fani iPhone sa renunte la iOS.

Totusi, Android are si un mare avantaj fata de iOS: "Fiecare producator de hardware poate face ceva revolutionar pe un device. Ca utilizator, nu trebuie sa schimbi complet barca pentru a avea ceva mai bun sau mai nou. Este de ajuns sa schimbi device-ul, fara sa fie nevoie sa inveti inca o data ceva complet nou", spune programatorul de la King.