Smartphone-urile cu Android urmaresc utilizatorii si trimit datele la Google chiar si cand este dezactivata functia de localizare.

Publicatia americana Quartz a urmarit pe parcursul acestui an modul in care mai multe tipuri de dispozitive care folosesc Android, ale mai multor producatori, transmit catre Google datele personale ale utilizatorilor.

Punctual, este vorba de datele care privesc coordonatele GPS, date deosebit de importante de o companie care traieste de pe urma reclamelor, cum este Google. Cunoscand locul in care se afla utilizatorul, Google poate livra reclame mai relevante.

Concluzia investigatiei este ca dispozitivele cu Android trimit coordonatele GPS catre serverele Google indiferent de preferintele utilizatorilor. Datele ajung la Google chiar daca utilizatorii dezactiveaza functia de localizare.

Mai mult, acest transfer se realizeaza in orice moment exista o conexiune activa la internet. Cand conexiunea de date este oprita, transferul se face pe wireless si invers – inclusiv atunci cand in telefon nu exista nicio cartela.

Google foloseste triangulatia realizata de turnurile operatorilor pentru a obtine coordonatele GPS ale utilizatorilor sai. in functie de numarul de turnuri pe baza carora se realizeaza localizarea, Google poate sti cu mai putina sau foarte mare precizie locul in care se afla un anumit utilizator.

Toate dispozitivele cu Android opereaza in acest fel, neexistand o diferentiere in functie de pretul sau tipul device-ului – telefon, tableta, smartwatch sau alt produs.

Google a emis un comunicat cu privire la aceasta chestiune, recunoscand ca a colectat datele de localizare indiferent de optiunile utilizatorilor sai pe parcursul ultimelor luni.

Compania americana se apara spunand ca datele nu au fost stocate sau folosite in vreun scop si ca acest procedeu va fi terminal la finele acestei luni.

Practic, Google spune ca, desi este o companie pentru care datele personale ale utilizatorilor sunt esentiale, si-a urmarit fortat utilizatorii fara niciun scop, doar pentru ca a putut.

Si, pentru ca acum s-a aflat, a decis sa termine aceasta operatiune pe care oricum o desfasura degeaba.

Sursa: News.ro