Telefoanele pot lua locul terapeutului printr-o noua aplicatie gratuita care testeaza starea de spirit a utilizatorului in functie de cele comunicate fie in scris, prin SMS, fie vorbit, prin conversatii. Pentru date cat mai corecte, aplicatia se foloseste de GPS-ul telefonului, accelerometru si microfon.

Smartphone-urile strang informatii despre utilizator prin nenumaratii sensori din dotare. Cat de activ esti, cat de sociabil, toate aspectele vietii tale.

Neal Lathia, doctorul din echipa de cercetatori isi sustine cuvintele de mai sus adaugand ca un telefon inteligent poate suplini, in mare, un medic generalist sau un psiholog. Datele stranse cu ajutorul aplicatie pot fi folosite pentru o eventuala terapie profesionista de care ar avea nevoie utilizatorul.


Emotion Sense, aplicatia dezvoltata de oamenii de stiinta britanici, ii "cere" utilizatorului sa completeze si un mic sondaj cu privire la starea emotionala dupa ce, de-a lungul unei zile ii cere acestuia, prin "pop up-uri" care-i apar pe ecran, sa-si descrie dispozitia pe o scara gradata. Aplicatia gratuita functioneaza doar pe telefoanele cu Android.