Aplicatiile cumparate pe bani din Google Play nu iti asigura confidentialitatea. Ele au  un risc de colectare a datelor personale similar cu cele gratuite, potrivit unei cercetari realizate de Bitdefender, una dintre cele mai importante companii de securitate din lume.

Specialistii romani au analizat aplicatiile de top din Google Play, disponibile atat in versiune gratuita cat si cu plata. Ei spun ca principala diferenta intre cele gratuite si cele platite din punct de vedere al asigurarii confidentialitatii datelor este ca intruziunea este pur si simplu mai bine ascunsa in cazul aplicatiilor pentru care dam bani.

Parerea generala a utilizatorilor este ca aplicatiile gratuite contin reclame si colecteaza informatii personale. Cumpararea aplicatiei ar trebui sa elimine ambele actiuni, insa cercetarea publicata si pe Bitdefender.ro arata ca acestea inregistreaza in continuare locatia, codul unic al telefonului si chiar citesc contacte.

Jocul Angry Birds Space, produs de Ravio Mobile, monitorizeaza si inregistreaza locatia utilizatorului si transmite catre servere apartinand unor terte parti ID-ul unic al terminalului, chiar si dupa achizitia aplicatiei.

Versiunile platite ale Angry Birds Star Wars, SwiftKey Keyboard, SoundHound si Cut the Rope se comporta similar.

Desi principalul argument cu care sunt convinsi utilizatorii sa cumpere aplicatii platite este acela al absentei reclamelor, mecanismul de urmarire a detaliilor personale din acestea ramane activ, chiar daca utilizatorul nu vede propriu-zis bannerele, mai spun specialistii in securitate de la Bitdefender.