Unul dintre cele mai mediatizate zvonuri privind practicile controversate ale Apple s-a adeverit. Compania a recunoscut recent ca, in mod intentionat, incetineste functionarea unor modele mai vechi de iPhone, prin intermediul softului.

Aceasta practica a fost lansata in urma cu un an, iar explicatia este surprinzatoare, insa nu-i va linisti pe fani. Apple spune ca incetinind functionarea procesorului unui smartphone mai vechi, ii protejeaza practic bateria de suprasolicitate, astfel incat aparatul sa nu se inchida brusc, scrie Business Insider.

In timp ce aceasta declaratie va da apa la moara criticilor companiei, nici pe fanii brandului nu-i va incanta prea mult. Pe scurt, compania admite ca utilizatorii de iPhone ar trebui sa-si cumpere cat mai des un model mai nou.

Zvonurile privind interventia Apple asupra modelelor mai vechi de iPhone a aparut dupa ce GeekBench a publicat un infografic in care arata ca vechile telefoane nu mai functioneaza la fel de bine ca in momentul lansarii.

In studiul realizat de experti era demonstrat faptul ca modelele iPhone 6, 6S si iPhone 7, care rulau versiuni mai noi decat iOS 10.2.1, performanta procesorului parea incetinita in anumite momente din cauza unei limitari de software.

Faptul ca procedura a fost recunoscuta oficial abia acum, iar timp de an compania a redus in mod secret performantele telefoanelor, va afecta serios increderea utilizatorilor.

Multi se vor intreba probabil daca nu cumva compania le ascunde si altceva. In plus, explicatia oferita este destul de greu de acceptat. Poate fi doar o scuza pentru adevarul motiv al actiunii: Apple vrea sa incurajeze cumpararea de modele noi de iPhone.

Chiar daca isi vor atinge scopul, e posibil ca aceasta actiune sa afecteze reputatia brandului si sa atraga numeroase critici din partea fanilor si expertilor, scrie Business Insider.

Potrivit Phone Arena, deja s-a deschis un proces impotriva Apple. Doua persoane din Los Angeles, Dakota Speas si Stefan Bogdanovich, au dat azi in judecata compania din Cupertino, considerand ca, prin incetinirea performantei telefoanelor, Apple a incalcat prevederile din contractul cu utilizatorii de iPhone.