In cadrul unui eveniment organizat la Londra, compania canadiana, care isi schimba cu aceasta ocazie denumirea din RIM (Research In Motion) in BlackBerry, a prezentat oficial noul sistem de operare BlackBerry 10 si primele doua smartphone-uri: BlackBerry Z10 si BlackBerry Q10. Cunoscuta cantareata americana Alicia Keys se alatura companiei canadiene in pozitia de Global Creative Director.

RIM anunta BlackBerry Z10, un smartphone cu ecran touch capacitiv de 4,2 inch cu o rezolutie de 1280 x 768 pixeli si o densitate de 356 dpi. Asa cum era de asteptat, sistemul de operare este BlackBerry 10. Noul model va fi disponibil pe negru si pe alb.

Smartphone-ul are un procesorul dual-core cu frecventa de 1,5 GHz, chip Snapdragon S4 Plus. Camera are o rezolutie de 8 megapixeli si permite inregistrari video 1080p. Telefonul are porturi HDMI si microSD.

BlackBerry Z10 are o memorie RAM se 2 GB, caracteristica ce ofera o experienta multitasking deosebita. Noul model va fi disponibil in doua variante, cu spatiu de stocare de 16 GB si de 32 GB.

In retelele americane AT&T, Verizon, T-Mobile si Sprint, smatphone-ul va avea un pret de 199,99 dolari pe o perioada contractuala de abonament pe 2 ani. BlackBerry Z10 va fi disponibil de maine in Marea Britanie, iar de saptamana viitoare in Canada.

Smartphone-ul are functii dedicate pentru video chat si partajare a ecranului:

Noul sistem de operare BlackBerry 10 vine cu functii integrate pentru Twitter, Facebook, LinkedIn si Foursquare. Magazinul online BlackBerry World contine peste 70.000 de aplicatii, printre care Skype, Amazon Kindle, WhatsApp, SAP si Angry Birds.

Producatorul canadian anunta si BlackBerry Q10, primul smartphone cu sistem de operare BlackBerry 10 cu tastatura fizica QWERTY.

Noul model are un ecran cu diagonala de 3,1 inch cu o rezolutie de 720 x720 pixeli si o densitate de 330 dpi. Compania nu a dat detalii despre data lansarii propriu-zise si nici despre pret.