Tehnologia ne-a invadat fiecare moment al vietii. Pana si la masa ne luam telefoanele inteligente langa noi si ne-au devenit parteneri mai buni de conversatie decat un interlocutor in carne si oase. E civilizat, insa, sa trimitem mesaje si sa postam pe Facebook in timpul mesei?

Recunoaste ca nu o data ti s-a intamplat sa iti verifici ultimul mail in timp ce luai masa la restaurant, sa te joci Angry Birds cand te plictisea conversatia celorlalti si sa postezi pe Facebook o poza facuta cu obiectivul de 5 megapixeli ai super-telefonului pe care il detii.

Smartphone-ul se rasfata langa furculita si intre doua inghitituri iti faci timp sa mai scrii un mesaj pe Twitter. Pana sa ajungem la masuri extreme prin care telefoanele sa ne fie oprite la intrarea in resturant sau semnalul sa fie bruiat la cererea bucatarului, care iti vrea toata atentia pe mancare, folosirea telefonului la restaurant tine in primul rand de eticheta. Iar in lipsa unui cod de bune maniere updatat, uite de ce trebuie sa tii cont daca esti fan al gadgeturilor de ultima generatie.

E-mailul si mesageria raman inchise pe timpul mesei. Verificarea constanta a casutei de e-mail este nepoliticoasa. Se presupune ca ai ajuns la restaunat sa mananci impreuna cu o alta persoana, asa ca este frumos sa te concentrezi pe compania ei, nu pe comunicarea cu alte persoane care nu sunt in restaurant cu tine.

Daca iei masa singur, regulile se schimba putin. Desi ar fi mai potrivita o revista sau o carte care sa iti ocupe timpul, telefonul este permis atata timp cat e in modul silentios si nu deranjezi pe nimeni cu suntele scoase de taste in timp ce compui mseaje.

Tine tentatia departe de privire. Daca nu folosesti telefonul, lasa-l in husa, in geanta sau in haina. Si cel mai bine, opreste-i sonorul. Altfel nu vei rezista prea mult tentatiei de a vedea ce anunta ultimul beep. In plus, nu este placut pentru ceilalti care iau masa cu tine sa auda constant agitatia vietii tale de pe retelele de socializare. Daca astepti un mesaj sau un telefon urgent (ai grija prin ce definesti urgenta) fii politicos si anunta-ti partenerii de pranz ca e nevoie sa tii telefonul la indemana.

Ridica-te de la masa daca trebuie sa vorbesti la telefon. Chiar si daca este vorba despre un telefon mai scurt de un minut. Cei care au iesit la masa cu tine nu trebuie sa asiste la discutiile cu sfeul/iubita/mama. La intoarcere cere-ti scuze pentru intrerupere.

Nu fotografia mancarea din farfurie. Este una dintre cele mai neplacute situatii care se pot ivi la o masa, mai ales de cand toata lumea e innebunita sa isi anunte prietenii de pe Facebook ce a consumat la ultima cina. Este neplacut pentru ceilalti sa astepte sa faci incadratura perfecta si sa imortalizezi crevetii din farfurie pentru a putea sa ii incarci pe Instagram.

Nu pica in capcana informarii. Nu te pacali spunand ca vrei doar sa afli mai multe despre localul in care te afli. Fa-ti temele din timp si documentarea de acasa. Daca esti un impatimit al internetului, cu greu vei putea iesi din vartejul paginilor de comentarii si sfaturi despre cele mai bune restaurante din oras.

Nu folosi trucul cu “trebuie sa merg la toaleta” doar ca sa iti verfici e-mailul. Este primul semn ca nu iti face placere compania celui/celei cu care iei masa si ar trebui sa reconsideri optiunile atunci cand iesi in oras.

Ideea principala e ca atunci cand alegi sa iesi la restaurant o faci pentru ca vrei sa socializezi. Masa e mai mult decat o simpla degustare de mancare pe care nu ai facut efortul sa o gatesti acasa. Este un moment potrivit pentru conversatie si pentru destindere. Daca partenerul de masa da semne ca s-a pierdut in ecranul telefonului inteligent, contacteaza-l in lumea lui si scrie-i un mesaj: “Ma ridic si plec daca nu pui telefonul deoparte”.

Share articol: