Durata de viață a bateriei unui smartphone de top a devenit una dintre principalele preocupări ale utilizatorilor. 

Bateria unui smartphone este mereu un subiect sensibil. Este oarecum și normal, dacă ajungi să plătești peste 1000 de euro pentru un device, îți dorești să poți să îl folosești mai mult de 8 ore fără emoția de a te trezi cu bateria goală.

Astfel, Samsung, Huawei, Apple, Google și OnePlus au început să ofere odată cu ultimele modele apărute pe piață și încărcătoare rapide care pot ajuta utilizatorii să obțină 60% din baterie în numai câteva zeci de minute de încărcare. Odată cu acest beneficiu s-a născut și o dilemă: încărcarea foarte rapidă a bateriei o poate și afecta în același timp?

Jurnaliștii americani de la CNET au încercat să răspundă câtorva întrebări importante legate de bateria unui smartphone de top și modul în care va evolua aceasta în viitorul apropiat. 

În primul rând, bateria telefonului nu se va schimba prea curând. În prezent, toate telefoanele și dispozitivele electronice folosesc baterii li-ion reîncărcabile, iar tehnologia aceasta nu s-a schimbat de ani de zile. Mai mult, toate progresele realizate în ultimii ani s-au concentrat în jurul capacității de a salva energie, nu de a mări capacitatea, iar acest lucru a fost valabil mai degrabă în cazul mașinilor electrice, nu și a telefoanelor. Așadar, o revoluție în această privință nu se va produce prea curând.

În privința încărcării rapide a bateriei unui telefon, tehnologia care permite acest lucru nu va afecta bateria, explică specialiștii de la CNET. iPhone 11 Pro și Pro Max vin cu un încărcător de 18-watt, Galaxy Note 10 și Note 10 Plus au unul de 25-watt, iar Samsung oferă un încărcător rapid de 45-watt contra sumei de 50 de dolari.

În cazul acestora, dacă nu există probleme tehnice cu aparatul sau încărcătorul, această metodă rapidă de a încărca o baterie nu va afecta în niciun fel device-ul. Producătorii au încercat să rezolve această problemă, oferind o încărcare rapidă de la 0 la 70% în cazul Samsung, în 45 de minute, și de 0-50% în 30 de minute, în cazul Apple. După ce se atinge acest prag, încărcarea va încetini tocmai din rațiuni de protejare a bateriei.

CNET a încercat să mai infirme un mit din lumea telefoanelor inteligente. Mai exact, vorbim despre mitul bateriilor afectate pentru că sunt uitate în priză, la încărcare. Potrivit lui Venkat Srinivasan, cercetător la Argonne National Laboratory, dacă nu există probleme cu circuitele, atunci bateria nu va fi afectată în niciun fel, deoarece toate au fost proiectate tocmai pentru a putea preveni astfel de probleme.

Un alt mit este acela al bateriei afectate pentru că tot timpul este lăsată să ajungă la zero. Dacă acest lucru era valabil în trecut, în cazul telefoanelor noi nu se mai aplică această regulă. 

Share articol: