Se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informații de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgență. Astfel va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenței și implicit cel de răspuns la situații de urgență”, a declarant reprezentantul Executivului, citat de Start-Up.ro și HotNews. 

Astfel, este reglementată transmiterea gratuită a mesajelor tehnice standardizate scurte asociate apelurilor de urgență. În plus, pentru îmbunătățirea localizarii persoanei care apelează 112, se instituie obligația furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare a utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii. Concret, cartelele prepaid vor fi furnizate doar după ce persoana care achiziționează prezintă actele de identificare. 

În plus, până pe 1 septembrie 2020 vor fi colectate datele personale ale celor care au deja cartele active. Cei care refuză nu vor mai putea folosi serviciile după această dată.

„Datele de identificare ale utilizatorilor de cartele prepay vor fi colectate exclusiv pentru a fi puse la dispoziția administratorului serviciului național unic pentru apeluri de urgență (n.a Serviciul de Telecomunicații Speciale - STS) și utilizate de către acesta în conformitate cu respectarea tuturor prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.", a adăugat Nelu Barbu.