Datele pe care le-ai crezut sterse, odata ce ai resetat telefonul, ar putea sa nu fie atat de “disparute” precum credeai. E de ajuns un soft bun si orice informatie stearsa si care nu s-a rescris peste, va aparea ca prin minune pentru orice hacker sau politist priceput.

Deci, ce fel de date sensibile pot fi recuperate dintr-un smartphone? Aproape toate, daca ne gandim ca majoritatea telefoanelor care ajung in cele din urma la reciclat sunt refolosite sau refacute si vandute cu eticheta “refurbished”.

Poate cel mai usor de recuperat sunt SMS-urile si celelalte tipuri de mesaje. Indiferent ca vorbim de e-mail, Whatsapp, Skype sau alte tipuri de chat, discutiile tale au fost la un moment dat salvate pe telefon. Recuperarea acestora depinde doar de cat de bun e softul folosit si rabdarea pe care o are cel ce incearca aceste proceduri.

O mare problema o constituie si faptul ca multe dintre programele folosite inclusiv de politie si autoritati pentru a recupera datele sunt accesibile publicului. Soft-uri aproape profesionale precum AccessData sau Oxygen Forensic nu sunt gratuite, dar pot fi instalate in versiuni trial si folosite timp gratuit timp de 14 zile.

Istoricul de navigare web sau locurile in care s-a aflat telefonul pot si ele aflate . Cu cat dai mai multe check-in-uri, cu atat telefonul tau va salva mai multe informatii despre tine. Poate aceste tipuri de date nu sunt cele mai sensibile, dar daca vorbim de fotografii si filmulete facute cu telefonul, atunci cu siguranta creste si gradul de pericol. Ceea ce multi nu stiu e ca o poza nu dezvaluie doar informatia vizuala ci si data la care a fost facuta, sau chiar locul. Astfel, fara sa vrei, poti dezvalui informatii nedorite despre apropiatii tai, despre familie sau le poti spune celor nu foarte bine intentionati chiar si unde stai. Ca sa-ti citeasca EXIF-ul unei poze, nici nu e nevoie ca cineva sa puna mana pe telefonul tau si sa inceapa sa iti recupereze datele. E de ajuns sa dai share pozei respective.

De departe insa, cele mai importante date sunt insa cele bancare. Daca nu obisnuiesti sa faci tranzacii cu telefonul, poti sta linistit, insa. Dar, odata ce ai scris datele cardului sau te-ai logat pe o apliactie bancara, informatia stocata la un moment dat ar putea fi recuperata, asa ca atentie, atunci cand iti vinzi telefonul.

O metoda simpla de a evita acest lucru e sa suprascrii informatia respectiva. Asa ca, dupa ce ai resetat telefonul, tot ce trebuie sa faci e sa umpli spatiul disponibil. Il poti apoi formata din nou. Daca chiar te temi pentru informatiile tale, poti apela la serviciile unor companii specializate in distrugerea profesionala de date, sau poti astepta sa se lanseze Blackphone, telefonul despre care se spune ca va fi imposibil de spart.