2019 va fi cu siguranță anul 5G pentru rețelele mobile. Tot mai mulți producători de telefoane mobile inteligente au anunțat că vor face trecerea la noua tehnologie, Apple va adopta la rândul său noul curent undeva prin 2020, iar utilizatorii vor resimți schimbările într-un mod cu adevărat special.

Potrivit unei analize făcute de către analiștii de la CNET, rețeaua 5G va veni cu viteze de aproximativ 10 ori mai mari decât rețelele actuale 4G, însă acest lucru se va resimți numai în condiții de stabilitate, în care rețelele nu vor fi supraîncărcate de utilizatori.

Așa cum sursa citată precizează, cel mai important aspect, poate mai important decât vitezele 5G, și care va schimba realmente modul în care relaționăm cu dispozitivele noastre mobile va fi în stabilitate.

Vom putea, chiar și în clipa în care ne aflăm pe un stadion, înconjurați de alți 40.000 de oameni, să ne facem update de Facebook, schimb de poze cu prietenii și în același timp să rulăm un film online pe telefon, toate la o calitate excelentă.

5G va reprezenta practic o nouă revoluție tehnologică în mâinile utilizatorului. Dacă rețelele 2G au fost extraordinare pentru mesajele text, iar cele 3G au permis transferul de fotografii, rețeaua 4G a venit către utilizatori cu abilitatea de streaming live. Acum, 5G va însemna stabilitatea tuturor serviciilor de internet pentru toți utilizatorii.

Promisiunea vitezelor și stabilității 5G pe telefoanele mobile vine din partea Qualcomm, producătorului de procesoare, care și-a asumat public această misiune.

Modemul Snapgragon X50 5R prezentat deja a reușit să descarce cu 1GB pe secundă, însă reprezentanții companiei promit viteze și mai mari, de până la 5GB pe secundă.

Ceea ce va fi cu adevărat costisitor în toată această operațiune va fi dezvoltarea rețelelor actuale către sistemul 5G la nivel global.

Un studiu IHS Markit arată că numai în Statele Unite trecerea la rețelele 5G între 2020 și 2030 va costa 2.4 mii de miliarde de dolari.