Nu toate produsele lansate in 2014 au avut succes. Unele din cele mai mari companii au dat insa rateuri uriase

Ne apropiem de sfarsitul lui 2014 si putem spune ca a fost un an bun pentru tehnologie. Dar exista si reversul medaliei. La fiecare produs de succes exista probabil cateva sute care vor ajunge la cosul de gunoi al istoriei, conform celor de la BusinessInsider. Acestea sunt cele mai mari 8 esecuri din IT in 2014:

8. UBER

Uber promitea sa revolutioneze transportul de persoane, cu ajutorul unui concept si aplicatii noi. Startup-ul a avut succes enorm la inceput, apoi compania l-a angajat pe David Plouffe drept CEO. Rezultatele n-au intarziat sa apara. Companiile de taxi au atacat Uber in toate tarile, autoritatile din Germania le-au dat interzis pe motiv de licente si autorizatii, dupa ce soferii Uber au fost implicati in accidente mortale, iar CEO-ul a cheltuit peste un milion de dolari doar ca sa combata criticile.

7. AMAZON FIRE

Esti bun, dar nu esti cautat. Cam asa am putea descrie telefonul celor de la Amazon. L-au lansat anul acesta, dar au ramas cu ele pe stoc. Mai exact, cu telefoane in valoare de 83 de milioane de dolari. Amazon Fire a primit atat de multe critici incat clientii nici macar nu s-au mai inghesuit sa le cumpere. Mai ales ca pretul era comparabil cu al unui iPhone, fara ca Amazon sa vina cu un design unic sau caracteristici superioare.

 

6. MICROSOFT BAND

Ati auzit de ea? Asa ne gandeam si noi. Bratara fitness a fost lansata de Microsoft intr-o totala anonimitate si tot asa a disparut. Repede si pe tacute. Presa de specialitate a facut praf bratara, care nici macar nu era rezistenta la apa. Nu mai vorbim de faptul ca, dupa datele primite de senzorii ei, ar fi trebuit sa mergi urgent la un control medical.

 

5. SAMSUNG GEAR

Am fi putut include aici si Apple Watch. Dar inca nu e disponibil, asa ca-l vom pastra pentru topul anului 2015. Pana atunci, locul e ocupat de Samsung, cu gama sa de wearables, Ger si Fit. Au facut senzatie la inceput, dar acum nimeni nu se mai inghesuie sa cumpere ceasuri inteligente sau bratari fitness pe care trebuie sa le incarci zilnic. Desi Samsung a luat-o inaintea Apple pe piata de wearables, ar trebui sa-si regandeasca strategia, mai ales ca profitul le-a scazut cu aproape 60%.

 

4. APLICATIILE FACEBOOK

Nu vorbim de aplicatia nativa Facebook. Nici macar de achizitia Whatsapp, pentru ca incadreaza la polul opus. Vorbim insa de cele 3 aplicatii lansate de facebook in 2014: Slingshot, Rooms si Paper. Niciuna dintre ele n-a atins succesul altor produse Facebook. Zuckerberg isi punea mari sperante mai ales in Slingshot, un rival pentru Snapchat, dar de data asta n-a fost sa fie. Ideea lui Zuckerberg era simpla: sa elibereze aplicatia Facebook de cateva functii, pentru a-i da mai multa fluiditate si totodata sa acapareze o cota cat mai mare de piata. A aplicat acelasi principiu si in momentul in care i-a obligat pe utilizatorii Facebook sa isi instaleze Messenger pe telefoane sau tablete. Continuarea o stiti.

3. iCloud

Stocare in cloud, celebritati, poze indecente si hackeri. A fost combinatia inflamabila care a aprins unul din cele mai mari scandaluri din ultimii ani pentru Apple. Totul a explodat in momentul in care au aparut pe net poze nud cu Jennifer Lawrence, vedeta din Jocurile Foamei. Cei de la Apple spun si acum ca serviciul iCloud nu a fost de fapt spart, ci a fost doar o tentativa de phishing.

 

2. iOS 8

Am fi vrut sa punem pe locul doi doar update-ul iOS 8.0.1, cel care a facut iPhone-urile inutilizabile si a fost retras de Apple la doar cateva ore dupa lansaree. Prin piata umbla insa vorba ca a fost vorba si o alta problema, foarte grava, de securitate. Oficialii Apple spun ca mai putin de 40.000 de persoane au fost afectate, dar plangerile lor s-au propagat in tot internetul. Insa cifra “8” nu pare sa fie una norocoasa pentru Apple si nu ne putem abtine sa nu facem o comparatie cu ce a insemnat Vista pentru Microsoft. iOS 8 a fost plin de bug-uri inca de la lansare, oarecum neobisnuit pentru Apple. A fost apoi lovit de un update si mai prost, moment care i-a facut pe multi utilizatori sa revina la iOS 7. O alta problema e spatiul enorm de care are nevoie pentru a fi instalat, iar toate astea si-au spus cuvantul. Drept urmare, iOS 8 e sistemul de operare cu cea mai mica rata de adoptie a Apple: 63%.

1. GOOGLE GLASS

Mai tineti minte cat de entuziasmati eram de Google Glass? Conceptul Google promitea sa revolutioneze nu doar tehnologia, ci si interactiunile dintre oameni. A devenit disponibil initial pentru un numar redus de persoane, numite exploratori. Apoi a nascut destul de multe probleme de etica si a sfarsit prin a fi interzis in masini sau locuri publice precum cinematografe, cazinouri, banci si spitale. Nici cei de la Saturday Night Live n-au scapat ocazia sa ridiculizeze ochelarii inteligenti de la Google. Poate versiunea 2.0, care se pregateste de lansare, va avea o soarta mai buna. 

Share articol: