Smartphone-urile stocheaza o cantitate impresionanta de informatii financiare personale cu ajutorul aplicatiilor de banking si plati online care transforma telefonul intr-un adevarat portofel. Astfel smartphone-urile au ajuns o tinta extrem de profitabila pentru criminalii cibernetici.

Cercetatorii de la Universitea din Cambridge sustin intr-un studiu publicat recent faptul microfonul si camera frontala a unui telefon mobil pot fi utilizate pentru a dezvalui PIN-urile folosite de proprietar pentru accesarea conturilor de banking si a celor folosite pentru platile online.

Cercetatorii Ross Anderson si Laurent Simon au creat un program numit PIN Skimmer care a identificat cu succes in proportie de 30% PIN-urile din 4 cifre. Modul in care opereaza acest program e simplu.

PIN Skimmer inregistreaza feed-ul audio din timpul tastarii cifrelor pe tastatura virtuala si capteaza imagini video din timpul tastarii. Cum este posibil? Pentru majoritatea aplicatiilor, smartphone-urile emit vibratii atunci cand este tastat un PIN astfel incat hotii cibernetici sunt atentionati de un malware ca are loc "o introducere de PIN".

Aici intervine rolul camerelor din smartphone-uri, folosite pentru a identifica orientarea telefonului si pozitia degetului pe ecran. Pentru ca tastaturile virtuale sunt standard, poti ghici cu usurinta pe ce cifra se afla degetul.