Smartphone-urile sunt în prezent mai scumpe ca niciodată. Iar odată cu apariția telefoanelor care se pliază, prețurile vor crește spectaculos de mult.

Dacă Samsung cerea în 2016 aproximativ 670 de euro pentru un model de top S7, acum prețul pentru un S10 pleacă de la 900 de euro.

Fie că preferi un iPhone sau un telefon de la Samsung, Google sau HTC, un model de top ajunge să coste în prezent și peste 1000 de euro, urmând ca un model pliabil să ajungă chiar și la 2000 de euro.

Mascate în pachete de abonamente lunare mari, aceste telefoane ajung la finalul contractului pe 2 ani să reprezinte un efort financiar important pentru un utilizator.

Prețul mare al telefoanelor poate fi explicat, așa cum au încercat și cei de la The Verge în această înregistrare:

În primul rând, aceste telefoane au devenit mai dificil de vândut în prezent, spre deosebire de anii trecuți. Asta pentru că utilizatorii preferă să păstreze mai mult timp un smartphone, datorită faptului că performanțele acestuia sunt în continuare mulțumitoare.

Apoi, prețul plătit de companii pentru fabricarea unui model este mai mare astăzi. Dacă piesele pentru un iPhone 4 costau în 2010 aproximativ 190 de dolari, acum un iPhone XS max costă 390 de dolari, potrivit IHS Markit.

Nu în ultimul rând, inflația joacă un rol extrem de important. Așa cum arată și Bureau of Labor Statistics, echivalentul a 649 de dolari în 2010 reprezintă în banii actuali 750 de dolari, adică prețul aproximativ pentru un iPhone XR.Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: