Oricine are un telefon mobil știe că bateria începe să slăbească după câteva luni sau un an de folosire și se descarcă mult mai repede.

O echipă de cercetători de la Universitatea Stanford, MIT și Universitatea din Bath a realizat acum un studiu, ca să înțeleagă mai bine modul în care funcționează bateriile cu litiu-ion și de ce durata lor de viață scade așa de repede.

Noul studiu arată că în aceste baterii particulele încărcate nu circulă într-o singură direcție, de la electrodul pozitiv la cel negativ, ci au o mișcare haotică, înainte și înapoi.

Acest mod în care ionii circulă în interiorul unui electrolit, fără să mențină o singură direcție, afectează durata de viață a bateriei. 

Asta deoarece ionii se pot „înghesui” într-o anumită zonă a celulei, provocând astfel supraîncălzirea și slăbirea ei. De aceea, în timp bateria ajunge să se descarce mult mai repede.

În cadrul studiului, oamenii de știință au anallizat bateriile litiu-ion cu ajutorul unor raze X foarte puternice, de la acceleratorul de particule SLAC de la Stanford.

Echipa de cercetători spune că datorită acestei descoperiri, pe viitor durata de viață a bateriilor au putea fi îmbunătățită, iar noile baterii care vor fi fabricate vor fi mult mai rezistente.