Update 9 aprilie

Compania Intel, care va produce modemurile 5G pentru Apple, a dat o declarație în urma zvonurilor apărute, care anunțau o posibilă întârziere în livrarea componentelor. 

Astfel, producătorul susține că va putea livra la timp noile modemuri, astfel încât Apple să poată lansa primul iPhone cu 5G în 2020.

Pentru ca lansarea din septembrie 2020 să fie posibilă, Intel trebuie să livreze toate modemurile XMM 8160 5G încă din vara acestui an, scrie Phone Arena.

Intel produce modemuri pentru Apple încă din anul 2016, însă de anul trecut a devenit unicul furnizor. Totuși, Apple lucrează deja la propriul modem 5G, iar pe viitor ar putea folosi doar această variantă. 

Potrivit celor de la Phone Arena, peste 1.000 de ingineri sunt implicați în acest proiect, cei mai mulți fiind foști angajați ai Intel și Qualcomm.

Și mai surprinzător este însă un alt anunț, care vine de la o sursă anonimă. Potrivit MacRumors, Apple ar putea cumpăra modemuri 5G de la rivalul Huawei. Este vorba de modemurile Balong 5000, care vor fi folosite pe primul smartphone 5G al Huawei, Mate X.

Colaborarea dintre Apple și Huawei ar fi o surpriză uriașă, având în vedere că vorbim de doi mari rivali. În plus, Huawei are interdicție pe piața din SUA, în urma unei decizii luate de administrația Trump.


Un analist de la UBS, Timothy Arcuri, susține că Apple este nevoit să amâne lansarea primelor modele de iPhone cu 5G. Astfel, fanii nu se vor putea bucura anul viitor de noul tip de conexiune celulară, mult mai rapidă.

Motivul acestei amânări ține de modemurile 5G, care ar trebui integrate în noile telefoane. Compania nu va putea obține aceste modemuri la timp, astfel încât, în cel mai optimist caz, primele versiuni de iPhone cu 5G vor fi lansate abia în 2021, scrie Mashable.

Modemurile 5G pentru iPhone vor fi produse de către Intel, dar compania nu le poate furniza în timp util.

Desigur, o soluție ar fi ca Apple să producă propriile sale modemuri 5G, astfel încât să nu mai depindă de furnizori externi.

Însă acest lucru este puțin probabil, mai ales că Apple nu s-a arătat niciodată interesat să fie printre primii la inovațiile în tehnologia celulară.

Spre exemplu, primul iPhone lansat avea conexiune 2G, deși la acel moment conexiunea 3G era deja disponibilă și foarte utilizată.

Posibil ca și de această dată Apple să mai aștepte, până când tehnologia 5G va deveni o regulă și rețelele 5G vor fi suficient de performante.

Foto: MacRumors


Urmărește cele mai importante știri ale zilei, pe ProTv Plus: