Lansate in septembrie 2014, iPhone 6 si iPhone 6 Plus continua sa aiba vanzari excelente, lucru care a facut ca iOS sa aiba un progres semnificativ in fata Android pe majoritatea pietelor din lume. Acelasi lucru s-a intamplat si in Europa, acolo unde Android a inregistrat mereu cifre puternice.

Marile companii cu telefoane cu Android au inceput sa-si lanseze flagship-urile, astfel ca este de asteptat ca Android sa recupereze in perioada urmatoare. Pana atunci, raportul celor de la Kantar pe primul trimestru din 2015 arata ca iOS continua sa creasca pe cele 5 piete importante din Europa.

iOS a ajuns la 20.3% in luna martie 2015, o crestere de 1.8% fata de anul precedent. In schimb, Android a scazut cu 3.1% pana la 68.4%. Cand vine vorba insa efectiv de tari, trendurile difera - daca in Marea Britanie iOS a avut o crestere impresionanta, de 4.8%, Spania ramane legata de Android.

Cei de la Kantar mentioneaza ca multi utilizatori care aleg iOS vin de pe Android, lucru insa deloc surprinzator in conditiile in care celelalte sisteme de operare au cifre foarte mici in Europa.

"In primul trimestru din 2015, iPhone 6 si iPhone 6 Plus continua sa atraga interesul in Europa, inclusiv pentru utilizatorii care au avut in trecut un smartphone cu Android" a spus Carolina Milanesi, chief research de la Kantar Worldpanel ComTech.

La nivel global, duelul ramane extrem de echilibrat - daca in Japonia, Android a depasit in sfarsit iOS, crescand de la 41.1% la 52.3%, OS-ul celor de la Apple scazand de la 57.6% la 45.1%, in Australia s-a intamplat invers. Android continua sa mizeze pe varietate.

"35 procente din consumatorii care au cumparat un smartphone cu Android in primul trimestru din 2015 au spus ca decizia lor a fost influentata de pretul bun al telefoanelor. Alte 29 de procente au spus ca au o oferta buna la contract si abonament de operatori" spune Dominic Sunnebo, business unit director la Kantar Worldpanel ComTech Europe.

Iata o harta care prezinta duelul dintre Android si iOS pe diferite piete din Europa: