Publicatia IT americana a numit anuntul facut de conducatorii de la Apple ca unul "iresponsabil", deoarece, scrie Wired, "nu exista asa ceva ca un telefon prietenos cu mediul inconjurator, mai ales cand vorbim despre unul cu baterie interna imposibil de scos sau inlocuit."

Dupa ce a demontat cele doua telefoane, Apple a ajuns la concluzia ca "iPhone 5S si 5C nu sunt tocmai cele mai eco telefoane, iar iPhone 5C nu este chiar reciclabil, iar cand e vorba despre un telefon "verde", aceste calitati chiar conteaza."

Cu cat telefoanele sunt mai usor de reparat, cu atat durata de viata este mai lunga, iar utilizatorii le pot folosi si refolosi fara a le mai arunca la gunoi, ceea ce respecta intocmai ideea de "protectie a mediului inconjurator."

Apple a promis ca odata cu modelul iPhone 5, daca telefonul se va strica, unele componente vor putea fi schimbate, o noutate extraordinara pentru compania americana, care astfel nu isi mai obliga utilizatorii sa-si schimbe telefoanele la prima defectiune.

Totusi, precizeaza sursa citata, cele doua modele "nu sunt chiar cele mai usor de reparat telefoane". Ecranul, in cazul in care este spart, poate fi inlocuit, la un pret destul de scazut, in conditiile in care piesa poate fi gasita.

"Fara a avea o baterie de schimb, iPhone-urile nu dureaza din nefericire foarte mult. Apple estimeaza ca durata de viata a bateriei unui iPhone tine aproximativ 400 de cicluri sau incarcari complete.", scrie Wired.

Odata desfacute de catre expertii de la Wired, noile iPhone-uri si-au aratat adevarata fata. Una limitata, din pacate. Acestia au descoperit ca "telefoanele verzi" de la Apple au bateriile lipite, iar procesul de demontare este extrem de dificil si, mai ales, delicat, orice greseala ducand la defectarea completa a aparatului.

Expertii americani au denumit descoperirea "ceasuri ale mortii" pentru actualele telefoane.