La 12 ani de la aparitie, pe 4 februarie 2004, Facebook-ul de acum e aproape de nerecunoscut. Chiar si numele retelei s-a schimbat. Pana in 2005, proiectul lui Mark Zuckerberg se numea “The Facebook”. Contrar asteptarilor, nu acesta a fost insa inceputul.

Toata nebunia de azi a inceput in octombrie 2003, cu "Facemash". Predecesorul retelei de socializare de astazi a fost Fondat de Zuckerberg impreuna cu trei colegi de facultate. Site-ul a fost de la inceput gandit ca un joc, in care membrilor le erau prezentate cate doua fotografii cu studente si acestia erau pusi sa aleaga cine arata mai bine.

Putina lume stie insa ca Zuckerberg a spart baza de date a universitatii Harvard, pentru a face rost de pozele cu studenti. “Probabil Harvard imi va inchide site-ul din motive legale, fara a-si da seama ca acesta poate fi o oportunitate”, scria Mark pe blog-ul lui. Asta s-a si intamplat, la doar cateva zile de la lansare, iar Zuckerberg a fost acuzat de violarea drepturilor de autor, acces neautorizat la un sistem informatic si violarea intimitatii studentilor. A riscat sa fie dat afara de la facultate, dar acuzatiile au fost retrase ulterior.

Probabil Harvard imi va inchide site-ul din motive legale, fara a-si da seama ca poate fi o oportunitate"

Cateva luni mai tarziu, avea sa prinda viata proiectul cunoscut acum sub numele “Facebook”. Incidentul legat de primul site a fost cel care l-a inspirat si i-a dat ideea de a crea un website universal prin care studentii sa se poata contacta reciproc. Dupa ce a terminat de scris codul, Mark le-a povestit catorva prieteni si l-a promovat pe o lista de mailing de 300 de persoane. In 24 de ore, avea deja aproape 1500 de membri inregistrati.

Nici TheFacebook n-a scapat de probleme. Zuckerberg a fost acuzat ca a incercat sa-i insele pe studentii mai populari sa-i sprijine proiectul, care a avut la baza o idee furata. Acesta si alte cateva tentative de hacking ale lui Zuckerberg au dus la un proces finalizat cu o intelegere intre cei implicati.

De atunci, nimic nu a mai putut opri evolutia incredibila a Facebook. In prima luna, mai mult de jumatate dintre studentii de la Harvard aveau cont pe The Facebook, apoi accesul a fost extins la universitatile Stanford, Columbia si Yale si ulterior in toate colegiile din Ivy League.

In 2004, proaspata companie a primit o finantare de 500.000 de dolari de la Peter Thiel, iar antreprenorul Sean Parker a devenit presedintele companiei, iar Facebook si-a mutat operatiunile in Palo Alto, California si si-a schimbat numele, dupa ce a cumparat domeniul facebook.com pentru 200.000 de dolari. Inscrierea in Facebook a devenit publica pentru toti cei peste 13 ani in septembrie 2006, iar restul, ei bine, restul e istorie!

Sefii retelei de socializare nu au uitat insa ca au crescut in primul rand datorita utilizatorilor care au imbatranit alaturi de Facebook, si le-au pregatit tuturor un clip personalizat, cu cele mai importante momente de cand si-au facut cont

Vezi in galeria foto de mai jos cum a evoluat Facebook in 12 ani: