Toate telefoanele Apple, dar și ceasurile inteligente produse de aceeași companie au încetat să mai funcționeze, după ce au fost expuse la un gaz extrem de des întâlnit.

Mulți se folosesc de heliu pentru a se distra la petreceri, acesta producând o schimbare a neobișnuită a vocii. Spre surprinderea multora, dar se pare că mai puțin a celor de la Apple, același gaz poate bloca funcționarea a dispozitivelor producătorului american.

Descoperirea a fost făcută de către un simplu IT-st care monta un aparat RMN în spitalul Morris din Illinois. Din pricina unei scurgeri de heliu, toate telefoanele iPhone și ceasurile iWatch au încetat să mai funcționeze, ridicând serioase semne de întrebare, notează Vice.

Cum aparatele RMN folosesc un câmp magnetic puternic, presupunerea inițială a specialiștilor a fost că un puls electromagnetic a afectat dispozitivele din spital. Dacă acest lucru ar fi fost adevărat, atunci toate dispozitivele electronice ar fi avut de suferit, nu numai cele de la Apple.

Aparatul de RMN folosește însă un sistem de răcire bazat pe heliu lichid, care atunci când este eliberat evacuarea este făcută printr-un sistem special de ventilație. O scurgere la acest sistem de ventilație a permis ca heliul evacuat să pătrundă în unitatea medicală, ceea ce a stat la baza problemei.

Potrivit americanilor de la iFixit, atomii de heliu afectează chipurile de silicon. Recent, Apple a schimbat ceasurile interne de pe telefoane și iWatch cu chipuri de silicon, renunțând la cele pe quartz, care sunt în continuare prezente pe dispozitivele Android.

 

Afectând aceste chipuri, atomii de heliu au reușit practic să înghețe dispozitivele Apple prin ceasul lor intern.