Modelul nu va putea fi lansat cu aplicațiile și serviciile Google, din cauza interdicției emise de Casa Albă în cee ace privește colaborarea cu producătorii chinezi în domeniul telecomunicațiilor.

 Acest lucru înseamnă că Mate 30 și, cel mai probabil, oricare alte dispozitive care vor fi în producție – precum smartphone-ul plaibil Mate X -, ar putea avea limitări serioase înainte de lansare. Google a confirmat pentru publicația The Verge că modelele Mate 30 și Mate 30 Pro nu vor putea fi livrate la pachet cu aplicațiile Google, lucru care le-ar putea aduce un deserviciu uriaș, data fiind importanța lor. 

Huawei a primit în luna mai din partea Departamentului de Comerț al Statelor Unite o „perioadă de grație” de trei luni, care să-I permit să ia „măsurile necesare în vederea furnizării serviciilor, inclusiv în ceea ce privește update-urile software”. 

Săptămâna trecută, compania a primit un al doilea termen de 90 de zile, care se va încheia, oficial, pe 19 noiembrie și care este valabil doar pentru modelele deja lansate. Mate 30 (și orice alte versiuni ale sale pe care Huawei ar vrea să le lanseze) nu se încadrează în această excepție. 

Aplicațiile și serviciile Google, inclusiv Google Play Store, sunt considerate o componentă-cheie a Android, ca sistem de operare, atât de importantă încât Uniunea Europeană a amendat Google cu 5 miliarde de dolari anul trecut, pentru că a utilizat accesul la Play Store pentru a-I forța pe producători să instaleze Google search pe dispozitivele lor. 

Huawei lucrează la alternative sa pentru Play Store încă din 2018, ca variantă de rezervă pentru această situație, dar interdicția SUA le poate pune încă mari probleme, dat fiind faptul că Twitter, Facebook, Pinterest sau alte companii americane nu vor putea să include aplicațiile lor în magazinul dezvoltat de Huawei, chiar dacă ar vrea.