Android One, platforma anuntata la I/O 2014, devine acum oficiala, iar primele 3 smartphone-uri care se folosesc de ea au fost lansate in India. Android One este un standard software creat de Google pentru Android. Smartphone-urile construite pe baza lui au un Android aproape de varianta stock (cea fara interfete consumatoare de resurse) si update-uri de securitate de care se ocupa chiar Google.

Android One ii ajuta pe producatorii de pe piata sa creeze telefoane ieftine. Practic, Google ii asigura ca daca respecta acest set de reguli, pe dispozitivele lor low-end Android va functiona fara probleme. KitKat se inscrie in eforturile Google de a crea un soft pentru toate telefoanele, chiar si pentru cele cu doar 512 MB de RAM, iar Android One vrea sa rezolve aceeasi problema pe zona de hardware. 

Cele trei telefoane sunt Karbon Sparkle V (105 dolari), Micromax Canvas A1 (106 dolari) si Spice Dream UNO (103 dolari).

Ca dotari, ele sunt asemanatoare. Toate au ecran IPS de 4,5 inch la 854x480p, cip MediaTek MT6582 cu procesor quad-core la 1,3 GHz, procesor grafic Mali 400 MP2, 1 GB de RAM, 4 GB de spatiu, slot pentru card microSD, camere de 2MP si respectiv 5 MP, radio FM, dual-SIM, baterie detasabila de 1700mAh. Singurele diferente tin de design si de mici imbunatatiri care tin de software, scrie gsmarena.

Telefoanele folosesc Android 4.4.4 KitKat si vor primi update-uri direct de la Google in urmatorii doi ani. Ele vor fi de altfel si primele dispozitive care vor trece la Android L, impreuna cu gama Nexus.

Smarthphone-uri cu Android One vor ajunge si in Indonezia, Filipine si Asia de Sud pana la sfarsitul anului.