Producătorul chinez susține că are pe stoc suficiente componente pentru a produce și lansa la timp telefonul, dar, fără o licență Android valabilă, nu știm dacă acest model va putea fi vândut și în afara Chinei.

E foarte posibil ca telefonul să aibă preinstalat propriul sistem de operare al Huawei, Ark OS, în loc de Android.

Huawei Mate X, prezentat oficial în luna februarie, ar fi trebuit să fie lansat vara aceasta, la un preț uriaș: aproximativ 2.600 dolari.

Telefonul va veni cu două inovații importante: va fi primul telefon pliabil produs de Huawei, dar și primul telefon cu tehnologie 5G. Noua conexiune va aduce o viteză de transfer de date de aproape 10 ori mai mare ca în cazul actualei tehnologii 4G LTE.

Ca o replică la zvonurile privind o posibilă anulare a acestui proiect, He Gang, un oficial de marcă al Hauwei, a publicat online imagini cu acest smartphone în timpul unui test de viteză la conexiune 5G.

Modelul din imagine a fost conectat la o rețea 5G din China, asigurată de Unicom, iar viteza atinsă a fost de 1Gbps.

Provocările cu care se va confrunta Hauwei pentru a produce Mate X sunt însă uriașe.

Procesorul Kirin 980, cu care ar urma să fie dotat telefonul, are la bază nuclee CPU Cortex produse de compania ARM, care a întrerupt colaborarea cu Huawei, deoarece aceste procesoare folosesc tehnologie americană.

Astfel, Huawei va trebui să găsească o altă soluție pentru a produce procesoarele. De asemenea, Mate X urma să vină cu procesorul grafic Mali-G76 MP10, produs tot de ARM.

Foto: Phone Arena