Decizia va fi luată în curând, având în vedere că Huawei nu are încă aprobare să colaboreze cu companiile americane, printre care se numără și Google, proprietarul Android.

Prin urmare, producătorul chinez nu poate folosi licența pentru acest sistem, iar cel mai recent smartphone lansat, Huawei Mate 30, funcționează cu o versiune open sourse de la Android, care nu include serviciile Google.

Probleme au început pentru Huawei după ce Departamentul de Comerț al Statelor Unite a pus companie pe o listă neagră, care o împiedică să facă afaceri cu companii americane, fără o aprobare specială din partea guvernului.

Astfel, în lipsa accesului la Android și la serviciile Google, telefoanele Huawei vor fi în dezavantaj pe piețele din afara Chinei.

De aceea, Huawei și-a pregătit propria platformă software, Harmony OS, care a fost prezentată oficial în luna august.

Platforma nu este însă concepută pentru telefoane, ci poate va rula pe mai multe dispozitive, inclusiv smartwatch-uri, gadget-uri și televizoare. Pe zona de smartphone, conducerea Huawei a declarat de nenumărate ori că ar dori să folosească Android de la Google.

Huawei a lansat deja televizoare care rulează Harmony OS, inclusiv Vision, Honor Vision și Honor Vision Pro. Cu toate acestea, compania nu a făcut anunțuri specifice despre cum și când anume va apărea acest sistem și pe telefoanele inteligente. Acest lucru s-ar putea întâmpla însă peste aproximativ 6-9 luni.