O publicație rusească numită The Bell Reports, citată de Phone Arena, scrie că Huawei ia în calcul folosirea sistemului de operare Aurora, construit pe platforma open source Sailfish.

Două surse anonime citate în articol susțin că Guo Ping, reprezentantul Huawei, a discutat cu ministrul rus pentru Dezvoltare Digitală și Comunicații, Konstantin Noskov, despre utilizarea sistemului Aurora.

Întâmplător sau nu, acest sistem de operare a fost dezvoltat de o companie care este deținută de rușii de la Rostelecom și de omul de afaceri Grigory Berezkin.

O a treia sursă arată că Vladimir Putin și Xi Jinping au discutat chiar despre acest subiect, ipoteză susținută și de un apropiat al guvernului chinez, care declară că „dispozitivele cu sistemul de operare Aurora sunt deja testate în China”.

În plus, o altă linie de negociere a fost și cea referitoare la posibilitatea ca Huawei să producă unele dintre telefoane (componente sau software) chiar în Rusia.

Sistemul de operare Sailfish realizat de platforma MeeGo a fost folosit pe Nokia N9. În ciuda popularității dispozitivului și a software-ului, CEO-ul Nokia de la acea dată, Stephen Elop, a decis ulterior să treacă telefoanele pe Microsoft Windows Phone.

Hotărârea s-a dovedit a fi una neinspirată pentru compania finlandeză. De cealaltă parte, echipa Nokia care a dezvoltat MeeGo a creat o nouă companie numită Jolla, care a preluat ulterior MeeGo. Așa a apărut Sailfish.

Așadar, nu știm încă sigur dacă Huawei va folosi Aurora sau propriul sistem de operare Hongmeng sau dacă, printr-o minune, americanii vor scoate compania chineză de pe „lista neagră”.

Sursa foto: Phone Arena