Apple a anticipat probabil valul de plangeri referitoare la noua grafica a iOS 7, dar nimeni nu se astepta ca utilizatorii de iPhone si iPad sa se planga de ameteli. Se are ca unele dintre noile caracteristici ale iOS 7 le pot provoca utilizatorilor mai sensibili stari de ameteala si vertij.

Apple a inceput sa primeasca numeroase plangeri referitoare la efectul de zoom al iOS 7, atunci cand treci de la o aplicatie la alta. “Acel zoom e peste tot. A inceput sa ma faca sa-mi fie rau si imi da dureri de cap. E la fel ca raul de miscare, atunci cand incerci sa citesti ceva intr-o masina”, se plange unul dintre utilizatori chiar pe forumul oficial al Apple.

Efectele vizuale pentru noua interfata nu exista in precedentele versiuni, iar iOS 7 este preinstalat pe toate telefoanele iPhone 5s si iPhone 5c.

Interactiunea dintre interfata user-ului si giroscopul iPhone-ului si accelometrul creeaza un efect de plutire pe imaginea de fundal. Mai multi utilizatori s-au plans ca aceasta combinatie le provoaca o greata similara cu cea pe care o ai in masina.

Explicatia e simpla. Creierul primeste semnale vizuale care nu se potrivesc cu cele primite de la restul corpului. Astfel, se creeaza senzatia de apropiere sau departare, desi receptorii de echilibru nu detecteaza nicio miscare. Drept urmare, pot aparea stari de rau, ameteli sau vertij. Fenomenul e opus raului de masina sau de mare, dar are aceleasi simptome, explica doctorul Robert Glatter, intr-un interviu acordat Forbes.

Din fericire, problema se poate rezolva relativ usor. Animatiile pot fi reduse in intensitate daca intri la “Setari” > “General” > “Accesibilitate”. Porneste optiunea “Reduce Motion” si problemele tale ar trebui sa dispara. Tu ai avut vreodata astfel de senzatii? Spune-ne si noua!

Cei de la NBC News au vorbit cu un psiholog la Universitatea din Montclair, Frederick Bonato, iar acesta a declarat ca, desi el si colegii lui nu au avut probleme, crede ca rezolutia 'foarte clara' este cea care creaza problema. El a mai spus ca un efect similar este creat la cinematografele IMAX sau simulatoarele de zbor.

Deocamdata, numarul plangerilor nu este unul ingrijorator insa, daca acesta va creste, sunt sanse bune ca cei de la Apple sa lanseze un update