Aproape jumatate dintre utilizatorii de iPhone, iPad sau iPod si-au instalat deja iOS 8. Restul au ramas pe versiunea anterioara. Vestea proasta e ca, la doar o luna dupa lansare, noul sistem de operare si-a incetinit drastic cresterea si pare sa se fi poticnit in jurul procentului de 47%. Tot atatea procente are si iOS 7.

Apple are motive de ingrijorare. In ultimele doua saptamani, rata de adoptie iOS 8 a crescut cu numai un procent, ceea ce sugereaza ca noul sistem de operare nu i-a dat pe spate pe utilizatori. Trebuie sa specificam insa ca statisticile oferite de Apple arata doar utilizatorii care au vizitat macar o data AppStore, magazinul de aplicatii Apple.

Cauzele pot fi multiple, dar toti analistii arata cu degetul doi principali vinovati: reputatia proasta pe care si-a facut-o iOS 8 la lansare si faptul ca OS-ul nu a adus modificari vizuale semnificative, la fel ca predecesorul sau. Asta, in ciuda noilor functii. In primul caz, utilizatorii sunt probabil inca speriati de bug-urile cu care s-a lansat iOS 8, dar mai ales de faptul ca primul update, iOS 8.0.1 a facut mai mult rau decat bine si probabil asteapta ca sistemul de operare sa se mai maturizeze.

Ar mai putea exista insa o explicatie logica. Update-ul la ultima versiune, iOS 8.0.2, necesita nu mai putin de 6-7 GB spatiu liber, iar majoritatea utilizatorilor pur si simplu nu sunt dispusi sa se apuce sa isi stearga aplicatiile, documentele, pozele si filmuletele de pe telefoane sau tablete. Solutia cea mai la indemana e sa stocheze documentele in cloud sau faca update-ul prin iTunes, dar, din nou, probabil comoditatea si nesiguranta de a folosi un sistem care inca mai poate avea bug-uri ii determina pe utilizatori sa astepte un update la viitoarea versiune 8.1, care se afla deja in stadiul beta si despre care se spune ca ar rezolva deja si celebra problema cu Bluetooth-ul.