iPhone 5S si-a facut intrarea in scena, marti, in cadrul unui eveniment care a avut loc in Cupertino, California, la sediul Apple. Tot atunci fanii l-au putut vedea si pe iPhone 5C, o varianta mai ieftina, cu carcasa din plastic.

LIVE TEXT Lansarea iPhone 5S si iPhone 5C

Noul iPhone 5S seamana foarte bine cu iPhone 5, insa vine in trei culori: argintiu, auriu si asa-numitul "gri spatial". Pentru cei mai tehnici, lucrul care impresioneaza cel mai mult este noul procesor A7, extrem de rapid. Cei care tin foarte tare la aspectul telefonului si la jucariile pe care le include, se vor bucura, insa, cel mai mult de camera foto si de senzorul de amprente.

Primul si singurul cip pe 64 de biti de pe un smartphone

iPhone 5S reuseste sa surprinda prin noul sau cip A7, despre care Apple spune ca este primul si singurul pe 64 de biti existent pe un smartphone. Aplicatiile specifice au fost modificate ca sa se plieze cat mai bine pe noua arhitectura.

Apple ne promite ca procesorul este de pana la de 40 de ori mai rapid, iar pe partea de grafica avem o imbunatatire de pana a performantei de 56 de ori. Apple le-a arat ziaristilor cat de bine se descurca noul iPhone 5S cu Infinity Blade III.

Pe langa procesorul A7 atat de laudat, iPhone 5S vine si cu un coprocesor de miscare, M7, care masoara tot timpul date de la accelerometru, giroscop si busola. Acesta va fi extrem de util pentru aplicatiile de sanatate si fitness.

La lansarea iPhone 5S s-a pus accentul si pe camera foto, care are 8 MP, insa senzorul este cu 15% mai mare. Diafragma este de F/2,2, si avem si blitz dual LED, care vine cu un beculet in culoare calda si un altul in culoare rece. Acestea isi ajusteaza intensitatea pentru a crea culori naturale de exemplu atunci cand fotografiezi oameni.

Softul a fost si el imbunatatit. Poti face pana la 10 cadre pe secunda si ulterior sa alegi imaginea cea mai buna, poti face si panorame de pana la 28 MP, iar pe partea de filmare, poti inregistra imagini de 720p la 120 cadre pe secunda. Absolut toate fotografiile aratate de Apple in timpul lansarii lui iPhone 5S au arata spectaculos. Daca asa pozeaza camera, atunci este una dintre cele mai bune existente acum pe telefoanele mobile.

Fanii Apple pasionati de design, vor aprecia senzorul de amprenta in 500 de puncte pe inch, care te identifica si iti deblocheaza telefonul. Cu ajutorul acestuia, poti sa cumperi aplicatii, muzica si filme din iTunes si App Store. Senzorul va putea sa iti citeasca amprenta chiar daca tii degetul rotit pe butonul Home.

De asemenea, poti salva in memoria telefonului mai multe amprente, astfel ca mai multe persoane pot folosi un acelasi gadget. Cei de la Apple au atras atentia ca amprentele sunt criptate si stocate local exact pe cipul A7 idn telefon, astfel ca ele nu ajung in cloud si nu comunica cu aplicatiile.

Ajungem si la baterie, care am aflat ca rezista pana la 250 de ore in standby, pana la 10 ore de browsing intr-o retea 4G si pana la 10 ore de conversatii in 3G.

iPhone 5S va costa 199 de dolari, in SUA, pentru  modelul de 16 GB. Cel de 32GB va avea pretul de 299 de dolari, in timp ce versiunea de 64 GB va costa 399. Desigur, preturile sunt valabile cu un contract pe 2 ani.

Smartphone-ul se va vinde incepand din data de 20 septembrie in cateva tari selectate. La operatorii de telefonie de la noi va veni in decembrie.