Imagineaza-ti ca esti implicat intr-un accident rutier sau intr-un atac pe strada. Viitoarele iPhone-uri isi vor da seama si vor apela imediat numerele de urgenta setate de tine pentru a-ti salva viata si pentru ca un echipaj de politie sau o ambulanta sa-ti vina rapid in ajutor.

Oricat de SF ar parea, acest lucru va fi posibil gratie unei noi tehnologii pentru care compania americana a depus un patent, scrie techcrunch.

Senzorii telefonului vor colecta diverse date, inclusiv cele pentru a determina daca un om este brusc deposedat de telefon in timpul unei interactiuni, sau daca un om nu se misca in conditii suspecte. Alte indicii vor fi trase pe baza sunetului ambiental detectat de telefon, ori daca gadgetul e scapat pe jos sau daca sunt desprinse de el castile.

Patentul descrie si un dispozitiv cu un buton fizic care atunci cand e apasat concomitent cu un altul ar lansa apelul de urgenta.

Cei care cred ca un astfel de sistem ar da frecvent chix si ar pune pe jar autoritatile de pomana, nu ar trebui sa aiba mari motive de ingrijorare. Modul de alerta include un prim semnal de alarma, pentru situatiile in care utilizatorul il declanseaza accidental sau el se declanseaza accidental. 

In acest timp, utilizatorul poate sa foloseasca senzorul de amprenta de la iPhone si sa dezactiveze alerta la numarul de urgenta. Daca posesorul iPhone-ului nu dezactiveaza alerta, atunci telefonul va suna la numere stabilite de utilizator, carora le va trimite si coordonate GPS.

Chiar daca prima versiune a unui astfel de soft va fi mediocra, important e ca se fac pasi in aceasta directie. Apple va invata din greseli si va veni cu versiuni imbunatatite.

In lume exista la aceasta ora mai multe firme care propun solutii de acest tip, insa niciun telefon mobil nu are in prezent o functie de urgenta atat de avansata.

Faptul ca Apple a depus un patent nu inseamna neaparat ca vom vedea aceasta tehnologie pe iPhone 6, care se va lansa cel mai probabil la toamna.