Noul model iPhone Xr, prezentat drept cel mai bun model de iPhone din punct de vedere calitate-preț, a fost prezentat oficial în România. Tot vineri, 26 octombrie, a avut loc lansarea oficială și la nivel mondial.

Din acest moment, telefonul poate fi comandat online și este disponibil în mai multe versiuni: cu 64GB spațiu de stocare, la prețul de 4.099 lei, cu 128GB pentru 4.399 lei sau cu 256GB la prețul de 4.899 lei.

iPhone Xr este modelul mai ieftin lansat de Apple anul acesta, considerat succesorul lui iPhone 8, deși are mai multe în comun cu vârful de gamă iPhone Xs.

De altfel, diferențele dintre cele două modele - iPhone Xr și Xs sunt în special la nivel de ecran și de cameră foto.

iPhone Xr are o singură cameră pe spate, iar ecranul nu este OLED, ci LCD și este ceva mai mare. Este însă un ecran de ultimă generație, Liquid Retina, astfel încât experința de utilizare, cel puțin la primele teste, a fost una deosebită. 

Vom reveni curând cu review complet și video unboxing.

Cum spuneam, sunt foarte multe asemănări între iPhone Xs și iPhone Xr. Cel mai important este procesorul A12 Bionic, cel mai bun lansat de Apple până acum. Procesorul este foarte rapid și oferă și experiențe de realitate augmentată.

Ambele modele au sistem de autentificare facială FaceID și oferă efecte speciale deosebite la camera foto, printre care cele mai interesante sunt Modul Portret, Iluminare Portret și Smart HDR.

Un detaliu care mi se pare puțin deranjant la acest telefon este modulul camerei foto de pe spate, care este foarte mult scos în relief. Nu este o problemă de aspect, dar mi se pare că nu este deloc practic.

În acest fel, lentila se poate lovi sau zgâria foarte ușor și e obligatoriu să folosești o carcasă de protecție. Și e păcat, pentru că telefonul arată foarte bine, iar culorile sunt plăcute.

Pe de altă parte, o carcasă de protecție te scapă și de problema amprentelor care apar imediat pe telefon - inevitabil la un înveliș de sticlă.

Și modelele premium iPhone Xs și Xs Max au modulul camerei foto de pe spate în relief, dar nu este chiar atât de expus ca în cazul iPhone Xr.

Bateria de la iPhone Xr rezistă ceva mai mult ca la iPhone Xs, pentru că ecranul LCD consumă mai puțină energie ca unul OLED.

Ca design cele două modele sunt identice pe partea din față, cu ecran edge-to-edge, margini frumos rotunjite și faimosul „breton”, la care Apple se gândește deja să renunțe.

iPhone Xr are și avantajul că poate fi comandat într-o gamă foarte variată de culori - 6 culori mai exact. Dar există și alte avantaje pe care acest model mai accesibil le are față de vârful de gamă iPhone Xs. Le poți citi aici! 

Reprezentanții iSTYLE estimează că stocul inițial de iPhone Xr se va epuiza în doar câteva zile.