Aplicatiile invizibile care distribuie reclame nedorit au fost cele mai frecvente amenintari in ultimele trei luni ale anului 2015 pentru utilizatorii romani de telefoane si tablete cu Android, anunta Bitdefender.

Android.Trojan.HiddenAds si Android.Trojan.HiddenApp reprezinta peste un sfert din totalul mostrelor de software periculos adresate utilizatorilor de Android si se manifesta prin incercarile de a se ascunde de utilizator dupa instalarea pe tableta sau telefon si prin distribuirea de reclame agresive care afecteaza atat performanta dispozitivelor, cat si experienta de utilizare. 

Aplicatiile de tip adware HiddenAds si HiddenApp pot crea trafic suplimentar consistent catre site-urile selectate de atacatori si, in consecinta, reprezinta un mod facil de a genera recurent incasari substantiale cu un efort minim. Aplicatiile de tip adware pot fi dezvoltate cu usurinta chiar si de catre atacatori fara cunostinte tehnice ample, avand in vedere ca au o structura simpla si produc efecte rapide.

Hackerii se folosesc de un vid legislativ prin care pot infecta terminalele Android ale utilizatorilor din Romania cu virusi de tip adware, meniti sa promoveze agresiv anumite pagini sau reclame, intrucat amenintarea poate fi cu greu catalogata drept infractiune, cata vreme nu creeaza pagube materiale cuantificabile, ci doar ingreuneaza capacitatea de a folosi dispozitivul la potentialul maxim.

In plus, amenintarile de tip adware HiddenAds si HiddenApp pot trece cu usurinta de filtrele de securitate ale magazinului Google Play pentru ca se integreaza in aplicatii de incredere si simuleaza un comportament aparent legitim care nu poate fi detectat si asociat altor tipuri de infectii. In lipsa folosirii unei solutii de securitate, utilizatorilor le este dificil sa gaseasca aplicatiile care afiseaza reclame deranjante sau sa sesizeze momentul in care acestea se descarca, inlaturarea lor pe cale manuala fiind problematica.

Reclamele online pot afecta functionalitatea terminalului cu sistem de operare Android si pot produce o experienta neplacuta in utilizare, in special navigarea la viteze lente, blocarea dispozitivului sau descarcarea bateriei in timp foarte scurt.

Romanii de la Bitdefender recomanda utilizarea unei solutii antivirus pentru protejarea telefonului, dar si evitarea instalarii aplicatiilor din surse nesigure.