Cercetatorii de la Universitatea din Stuttgart au realizat un studiu ca sa vada cat de sigure sunt dispozitivele noastre mobile. Ei avertizeaza asupra unui nou mod prin care hotii pot afla, foarte simplu, codul PIN al unui telefon. Acestia folosesc o camera termica, prin care pot vedea ce taste au apasat utilizatorii pe ecran cand si-au deblocat telefonul.

Mai mult, hotii pot sa afle inclusiv ordinea de tastare a cifrelor, pentru ca urmele de caldura lasate de amprente pe ecran se estompeaza in timp.

Astfel, hotii pot avea acees la toate informatiile personale din telefonul furat, inclusiv conturi bancare si e-mail.
Camerele termice pot fi cumparate la liber, din magazinele de electronice.

Sistemul functioneaza foarte bine daca imaginea termica este luata dupa 15 secunde de la tastarea codului PIN. Exista si un software, care ii ajuta pe hoti sa intuiasca mai bine ordinea tastelor apasate. In medie, hotii care folosesc acest sistem ghicesc codul PIN in 90% din cazuri.

In cazul dispozitivelor Android care se deblocheaza nu prin tastare, ci prin desenarea unui patern pe ecran prin unirea cifrelor, codul PIN poate fi ghicit in 100% din cazuri.

Din fericire, exista o metoda foarte simpla prin care utilizatorii se pot proteja de acest atac. Cand tasteaza codul PIN, ei trebuie sa tina intreaga palma deasupra ecranului, pentru a forma astfel mai multe puncte de caldura.