Chiar dacă autoritățile americane au ridicat temporar restricțiile impuse Huawei, aceste probleme au determinat mai multe companii să pună capăt relațiilor comerciale cu producătorul chinez.

Deși inițial embargoul impus de SUA viza companiile americane, printre care Google și Intel, acum și unele companii britanice anunță că vor înceta colaborarea cu Huawei.

Este vorba de operatorii de telefonie mobilă Vodafone și EE, care intenționau să lanseze primele rețele 5G în Marea Britanie folosind inclusiv telefoane Huawei. Acum, cei doi operatori au anunțat că nu vor folosi aceste telefoane, scrie The Guardian.

Vodafone va fi primul operator care lansează în Marea Britanie rețea 5G, din data de 30 mai. Rețeaua de mare viteză va fi disponibilă pentru început în Londra, Cardiff, Belfast, Edinburgh, Birmingham și Manchester. Până la sfârșitul acestui an, rețeaua 5G va fi extinsă în 16 orașe.

La rândul său, operatorul EE va lansa rețea 5G în 50 de orașe, până în 2020. Operatorul a menționat că a luat decizia de-a renunța la telefoanele Huawei în urma problemelor recente dintre producătorul chinez și Google.

Potrivit EE, colaborarea cu Huawei va fi reluată doar după ce va exista o certitudine că toate telefoanele Huawei care au Android vor primi în continuare suport din partea Google.

Vodafone a venit cu o precizare similară, menționând că decizia de-a renunța la telefoanele Huawei este temporară. Operatorul urma să comande peste doar câteva zile mai multe telefoane Huawei Mate 20 X, care au tehnologie 5G.

Analiștii se tem însă că renunțarea la colaborarea cu Huawei va însemna probleme în lansarea rețelei 5G în Marea Britanie.

Acestea nu sunt însă singurele provocări cu care se confruntă acum producătorul chinez. Recent, compania britanică ARM, care asigură design pentru microprocesoarele mobile folosite pe cele mai multe telefoane și tablete, a anunțat că suspendă relațiile de afaceri cu Huawei.

Practic, aceasta poate fi cea mai mare problemă pentru Huawei. Este adevărat că producătorul își fabrică singur procesoarele pentru telefoane (Kirin), dar pentru a putea face asta are nevoie de licența ARM, obligatorie pentru arhitectura și design-ul unor microprocesoare.

Rămâne de văzut ce soluție se va găsi, pentru ca Huawei să poată produce în continuare componentele necesare telefoanelor.

Share articol: